Előző
Következő
új cikk

Belföld

Ukrán öröm - Leomlott a „papírfüggöny”

Népszava|2017. jún 12. 05:03
[A+ A-]

Az egyik első ukrán átkelő vasárnap nulla óra után. FOTÓ: MTI/BALÁZS ATTILA

Vízum nélkül utazhatnak az Unió tagországaiba az ukrán állampolgárok. Az Európa és Ukrajna életében fontos döntés a magyar határszakaszon kevés változást hoz.

„Az ukrán állampolgárok európai vízummentességének életbe lépése történelmi pillanat, leromboljuk az Ukrajnát az Európai Uniótól eddig elválasztó papírfüggönyt” – a távirati iroda jelentése szerint így örült Petro Porosenko ukrán elnök tegnap, miután vasárnap nulla órától életbe lépett a szabály, amely szerint a biometrikus útlevéllel rendelkező honfitársai szabadon utazhatnak az Európai Unióba.

Ezután – az Egyesült Királyság és Írország kivételével – vízum nélkül félévenként 90 napot tartózkodhatnak az uniós országokban turisztikai vagy üzleti céllal, valamint családi okokból. A vízummentesség ugyanakkor nem teszi lehetővé az ukrán állampolgároknak az uniós munkavállalást, lakhatást és tanulást. Az utazási feltételek könnyítésével sokan élnének Ukrajnában: az utóbbi hónapokban sorban álltak az emberek a biometrikus útlevélért, a múlt héten naponta több mint 20 ezer ilyen okmányt adtak ki. Kárpátalján az ukrán határőrség illetékesei mintegy 30 százalékos forgalomnövekedéssel számolnak.

Nem számít viszont kiugró forgalomnövekedésre az ukrán-magyar határszakaszon a magyar rendőrség, s ezt igazolták is a vasárnapi adatok. Hudák Zsolt rendőr ezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti főkapitány-helyettese a Népszavának azt mondta: az intézkedés sokak életét megkönnyíti, hiszen egy irattal kevesebbet kell beszerezniük az ukrán állampolgároknak, de a vízum beszerzése a legtöbbek számára eddig sem okozott különösebb gondot. Az ugyanis csak 35 euróba kerül, s a vízumhoz elég volt igazolni, hogy az utazni vágyó rendelkezik a meghatározott napi költőpénzzel, ami Magyarország esetében 10 ezer forint. A határon túli magyarokról szólva Hudák Zsolt azt mondta: azok, akik már rendelkeztek úgynevezett kishatárforgalmi engedéllyel, területi megkötéssel ugyan, de szabadon léphették át a határt eddig is. Ezzel együtt a vízummentesség számukra is könnyebbséget jelent majd, miként azoknak a határon túli magyaroknak, akik kizárólag ukrán útlevéllel rendelkeznek. Arra kérdésünkre, hogy vízummentesség miatt nőhet-e biztonsági kockázat, az ezredes határozott nemmel válaszolt. Mint mondta, a határon – mivel az ukrán állampolgárok változatlanul harmadik országbelinek számítanak – változatlan módon ellenőrzik az utazókat.

Boda András

Lájkoljon minket a Facebook-on is!