Előző
Következő
új cikk

Sport

Tartalékosan is magabiztosan

Népszava|2017. jún 12. 05:52
[A+ A-]

FOTÓ: CZEGLÉDI ZSOLT

Kilenc gólos előnyt szerzett a magyar női kézilabda-válogatott a Szlovákia elleni világbajnoki selejtező párharc első felvonásán Debrecenben.

Nem kellett sokáig aggódniuk a magyar szurkolóknak a Szlovákia elleni debreceni női kézilabda-világbajnoki selejtezőn. Bár Tomori Zsuzsanna, Szucsánszki Zita, Hornyák Dóra, Erdősi Ildikó és Kovács Anna sem tudták vállalni a játékot sérülés miatt, hiányukat szerencsére nem érezte meg a válogatott.

Kim Rasmussen szövetségi kapitány csapata a kezdő sípszótól uralta a találkozót, és bár kisebb hullámvölgyek előfordultak a játékában, az első játékrész utolsó hat percében nem kapott gólt, aminek köszönhetően 10-8-ról 14-8-ra elhúzott.

A második felvonás is szlovák gólcsenddel indult, a 35. percben már 18-8-ra vezettek a vendéglátók, akik a megnyugtató előny birtokában a folytatásban nem koncentráltak annyira, mint a találkozó elején, és a szakmai stáb is többet cserélt, mint egy szorosabb meccsen. A magyar válogatott a mezőnyből kiemelkedő, kilenc gólt szerző Görbicz Anita vezérletével 28-19-re nyert, és különösebb aggodalom nélkül várhatja a szerdai pozsonyi visszavágót. A párharc győztese vesz részt a decemberi németországi világbajnokságon.

A jó hangulatú találkozón teljesen értelmetlen és fölösleges volt az ellenfél szidalmazása, aminek az lett a következménye, hogy a lefújás után Dusan Poloz, a vendégek szakvezetője a nemzetisport.hu beszámolója szerint nem volt hajlandó értékelni a találkozót.

„Nem vagyok elégedett, mert ennél sokkal jobban is tudunk kézilabdázni – mondta Kim Rasmussen, a magyar együttes szövetségi kapitánya. - Nagyon akartunk egy nagy különbségű győzelmet, ez tehette görcsössé a lányokat, és ezért hibáztunk annyit támadásban, de a védekezésünk megmentette a helyzetet.”

„Múlt héten, a románok elleni felkészülési mérkőzésen jobban ment a játék, koncentráltabbak, lendületesebbek voltunk – értékelt Görbicz. - Talán túl is izgultuk ezt a találkozót: szerettünk volna igazán nagy különbséggel nyerni, és emiatt voltunk feszültebbek, sok labdát eladtunk, ziccereket hibáztunk, ebben kell javulnunk szerdára. Ezzel az előnnyel a birtokunkban nem szabad, hogy bajba kerüljünk a visszavágón."

Vb-selejtezők

MAGYARORSZÁG-Szlovákia 28-19 (14-8)

Olaszország–Szerbia 23–33 (11–16)

Horvátország–Szlovénia 23–28 (10–15)

Csehország–Törökország 29–25 (15–15)

Macedónia–Svédország 20–31 (9–12)

Montenegró–Fehéroroszország 33–26 (12–15)

Oroszország–Lengyelország 31–20 (15–14)

Románia–Ausztria 34–29 (17–16)

Ukrajna–Spanyolország 24–24 (10–16)

A németországi vb-t 2017. december 1. és 17. között rendezik meg 24 válogatott részvételével, a meccseket hat városban játsszák majd (Bietigheim-Bissingen, Hamburg, Magdeburg, Oldenburg, Lipcse és Trier). A házigazda Németország, a címvédő Norvégia automatikusan kijutott a vb-re, ahogyan a legutóbbi Eb-elődöntősei, Franciaország, Hollandia és Dánia is. Az említett biztos európai résztvevők mellett Angola, Tunézia és Kamerun az előző Afrika-bajnokság, illetve Dél-Korea, Japán és Kína pedig az Ázsia-bajnokság dobogósaként már szintén kivívta a vb-szereplés lehetőségét.

Hozzájuk csatlakozik még Európából a kilenc selejtezős párharc továbbjutója, valamint a három legjobb válogatott a Pánamerika-bajnokságról. A 24. résztvevő szabadkártyával indulhat majd a tornán, kilétéről a Nemzetközi Kézilabda-szövetség (IHF) dönt a későbbiekben.

Bernau Péter

Lájkoljon minket a Facebook-on is!