Előző
Következő
új cikk

Külföld

Nem akar külföldi munkaerőt a kormányfő

Népszava|2017. jún 12. 08:42
[A+ A-]

Robert Fico szlovák miniszterelnök visszautasítja, hogy a külföldi munkaerő behozatala lenne a legjobb megoldás arra, hogy kiküszöböljék a szakképzett munkaerő hiányát Szlovákiában, írja a bumm.sk. "Végső megoldásként tekintünk rá, hogyha nem sikerül semmilyen más rövid vagy hosszútávú megoldás" - jelentette ki a TA3 tévé A politikában című vitaműsorában.

Hozzátette, hogy a kormány nem fog beleszólni a főiskolák és egyetemek akadémiai szabadságába a különböző szakokra vonatkozóan. Azonban hozzáfűzte, hogy a középiskolás diákok feledkezzenek meg az olyan szakokról, mint a politológia vagy a nemzetközi kapcsolatok, mivel ezekkel nem lehet érvényesülni Szlovákiában. "Én csupán négy politológust ismerek Szlovákiában, és az egyik közülük orosz" - fűzte hozzá. De elmondása alapján évente több ezer politológus végez ezen a szakon.

A középiskolák azonban Fico szerint más kategóriába tartoznak. "Itt nagyobb a befolyásunk a magasabb szintű területi egységeken (VÚC) keresztül. Azt kértük, hogy maximális mértékben igazítsák a piaci igényekhez" - magyarázta. Ez szerinte a szociális partnerek szempontjából is témát képez, hogy nem gondolnak-e ki egy olyan modellt, amely a továbbiakban arra ösztönözné a VÚC-ot, hogy ne nyissanak további gimnáziumokat és középiskolákat műszaki oktatás nélkül.

A rövidtávú intézkedések közé - amelyeket szerinte ezzel összefüggésben szükséges végrehajtani - tartozik az egzekúciós amnesztia is. "A becslések szerint hozzávetőlegesen 40 000 - 60 000 regisztrált munkanélküli van Szlovákiában, akik közül sokan szakképzettek, de nem szeretnének elhelyezkedni, mivel a végrehajtó úgyis ráteszi a kezét a pénzükre" - mondta Fico.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!