Előző
Következő
új cikk

Külföld

Pofont adtak a komikusnak

Népszava|2017. jún 12. 09:05
[A+ A-]

Nagy pofont kapott a komikus Beppe Grillo pártja az olasz önkormányzati választáson, amelyen 1005 település elöljáróiról döntöttek. 

A nagyvárosok közül egyebek mellett Veronában, Genovában, Padovában, Parmában, L'Aquilában, Tarantóban és Palermóban járulhattak az urnákhoz a választók. Több helyen három jelölt mérettette meg magát: egy baloldali, elsődlegesen demokrata párti, egy jobboldali, valamint a Grillo-vezette Öt Csillag Mozgalom (M5S) politikusa. A nagyvárosokban azonban Grillo „csillagosai" nem kerültek be a június 25-én esedékes második fordulóba. Genovában, Veronában és Catanzaróban a jobb-, Palermóban, L'Aquilában és Parmában baloldali politikus áll az élen.

A római La Repubblica értékelése szerint Grillo valóságos földindulást élhetett át, s a választók megbüntették a pártot azért, mert politikusai semmit sem tettek azon városok felvirágoztatásáért, ahol korábban az M5S politikusát ültették a polgármesteri székbe. Az eredmény azonban a komikus személyes kudarca is, mert ő maga aktív választási hadjáratot folytatott.

A részvételi arány alacsony, 60,07 százalékos volt, ami az előző önkormányzati választáshoz képest nyolc százalékos visszaesés. A voksolás egyfajta fokmérő a parlamenti választás előtt. Erre elvileg 2018-ban kerül sor. A párt elnöke, Matteo Renzi volt kormányfő csütörtökön megbukott azzal a kísérletével, hogy német mintára alkotott választási törvényt fogadtasson el a parlamenttel. Mivel tervét nem tudta megvalósítani, ezért igen csekély az esély arra, hogy még az idén előrehozott választást rendezzenek. Renzi még pénteken azt közölte, nyitott az M5S és Silvio Berlusconi pártja, a Forza Italia javaslataira az új választási törvényt illetően, ám, mint fogalmazott, nem derűlátó.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!