Előző
Következő
új cikk

Külföld

Moszkva forrong - Az ellenzéki Navalnijt őrizetbe vették (videó)

nepszava.hu|2017. jún 12. 12:54, frissítve: 2017. jún 12. 15:09
[A+ A-]

Forrás: Alekszej Navalnij/Facebook

Őrizetbe vette az orosz rendőrség Alekszej Navalnij ellenzéki politikust hétfőn, röviddel az általa meghirdetett moszkvai korrupcióellenes tüntetés kezdete előtt.   Az eseményről Navalnij felesége a Twitteren számolt be, hozzátéve, hogy a tervezett tiltakozást így is meg fogják tartani.  Navalnij vasárnap éjjel jelentette be váratlanul, hogy a hatóságok által korábban engedélyezett távolabbi helyszínről a Moszkva központjában lévő Tverszkaja utcára viszi át a megmozdulást.

Váratlanul Moszkva központjába tette át a hétfőre meghirdetett korrupcióellenes tüntetés helyszínét Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus, a főváros ügyészsége arra figyelmeztette, hogy a hatóságokkal nem egyeztetett lépés jogellenes - tudósított korábban az MTI. Navalnij arra hivatkozva változtatta meg vasárnap késő este a rendezvény helyszínét, hogy a hatóságok - a kivitelezőkre nyomást gyakorolva - megakadályozták a színpad megépítését és a hangosítás felszerelését. Az önkormányzat egyébként megtiltotta kivetítők és hangosító berendezések használatát.

Az ellenzéki politikus a YouTube-on arra hívta fel követőit, hogy kora délután békés népünnepélyre gyűljenek össze a Moszkva szívében lévő Tverszakaja utcán. A szervezők 45-50 ezer emberre számítanak.

A belvárosban ugyanebben az időpontban a tervek szerint több népes hivatalos rendezvényt tartanak majd az Oroszország napja nevű ünnep alkalmából. A tüntetés szervezői korábban egy kevésbé központi helyszínben állapodtak meg.

A moszkvai rendőrség hétfő reggel közölte: elejét fogja venni minden "provokációnak", és kötelességének megfelelően minden szükséges lépést megtesz annak érdekében, hogy szavatolja a nemzeti ünnep rendezvényein részt vevők biztonságát. A hatóság arra is felhívta a figyelmet, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) június 17-én kezdődő Konföderációs Kupája miatt a hónap elejétől rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezettetett be a torna fordulóit megrendező orosz városokban. Az elnöki rendelet értelmében egyébként a "sporteseményekkel összefüggésben nem álló" gyűlések és tüntetések időpontjáról, helyszínéről és résztvevőinek számáról a helyi végrehajtó hatalom szervei dönthetnek, a belügyi és a helyi biztonsági szervekkel egyeztetve.

Navalnij március 26-án, csakúgy mint most, országos korrupcióellenes akció keretében hirdetett megmozdulást a Tverszkajára, amelyen a szervezők szerint 30 ezren, a rendőrség szerint 8 ezren vettek részt. A rendőrség több mint ezer embert állított elő akkor, a neves ellenzéki aktivista pedig az előre nem egyeztetett tüntetés szervezéséért pénzbírságot, a hatósággal való szembeszegülésért pedig 15 napi elzárást kapott.

Alekszej Navalnij és az általa vezetett Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány hétfőre több mint 200 orosz településre hirdetett meg tiltakozó demonstrációt. A március 26-i megmozdulás 84 városra és falura terjedt ki. A résztvevők azt követelték, hogy a hatóságok vizsgálják ki annak a videónak a valóságtartalmát, amelyet az ellenzéki politikus március elején töltött fel a világhálóra. Ebben Navalnij súlyos, több mint egymilliárd euró értékű korrupcióval vádolta meg Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnököt.

Az orosz Távol-Kelet, Szibéria, az Altáj és Tatárföld városaiban már megkezdődtek vagy le is zárultak a hétfői tüntetések. Résztvevők előállításáról Vlagyivosztokból, Blagovescsenszkből és Kazanyból érkezett jelentés. Oroszország napján az 1990-es orosz függetlenségi nyilatkozat elfogadásáról emlékeznek meg. Az évforduló 1992 óta munkaszüneti nap.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!