Előző
Következő
új cikk

Belföld

Alkotmánybíróság elé kerül a Taigetosz-törvény

Népszava|2017. jún 12. 14:18, frissítve: 2017. jún 12. 15:44
[A+ A-]

Fotó: Népszava

Valamennyi ellenzéki párt támogatja a Lehet Más a Politika (LMP) beadványát, így az Alkotmánybíróság (Ab) elé kerülhet a köznevelési törvény lex Taigetoszként elhíresült módosítása - tudtuk meg Szél Bernadettől. 

Az LMP társelnöke azt is elmondta, a képviselők ma délután írják alá a beadványt, amelyet már kedd délelőtt eljuttat az Ab-nek.  Mint ismert, Áder János államfő múlt pénteken írta alá a módosítást, melynek értelmében 2018. szeptemberétől a beilleszkedési, tanulási és magatartási nehézségekkel (BTMN) küzdő diákok nem kaphatnak értékelés alóli felmentést abból a tantárgyból, amelyben nehézségeik vannak. Az osztályozás alóli mentesítést anélkül veszik el, hogy a tanulók szakszerű és differenciált oktatása, fejlesztése biztosított lenne.

A módosítás ellen tanárok és szülők is tiltakoztak, szakértők embertelennek nevezték, a Tanítanék Mozgalom nyílt levélben (amelyhez 39 szakmai szervezet csatlakozott) kérte az államfőt, ne írja alá, inkább küldje meg az Ab-nak a törvénymódosítást - hiába.

Az LMP szerint a lex Taigetosz több szempontból is alkotmánysértő, a párt ezért kéri az Ab közbenjárását. Ehhez azonban 50 parlamenti képviselő támogatása szükséges, ezt a feltételt - a lex CEU ügyéhez hasonlóan - gyorsan sikerült teljesíteni.

A Tanítanék mozgalom is támogatja a beadványt
Törley Katalin, a szervezet képviselője jelentette be, hogy korábbi nyílt levük és demonstrációjuk után most minden parlamenti képviselőnek levelet és videóüzenetet küldtek. Szavai szerint  a "Taigetosz-törvényként" elhíresült jogszabállyal az utolsó esélyt is elvehetik a speciális fejlődésű gyermekektől, akik emiatt egy kudarcspirálba kerülhetnek és könnyen kieshetnek az oktatási rendszerből.

Juhász Dániel

Lájkoljon minket a Facebook-on is!