Előző
Következő
új cikk

Külföld

Ukrajna - Egyre közelebb az unióhoz

MTI|2017. jún 12. 14:42
[A+ A-]

Csúcstalálkozót tartanak júliusban az Európai Unió és Ukrajna vezetői, ezen áttekintik az ukrán reformfolyamat eddig elért eredményeit, valamint azt, hogy miként lehet még szorosabbra fűzni a felek viszonyát - jelentette be Johannes Hahn uniós bővítési biztos hétfőn Brüsszelben.

Sajtótájékoztatóján az Európai Bizottság osztrák tagja elmondta, hogy a találkozóra a tervek szerint július 12-13-án kerül sor Kijevben.

Hahn kitért az ukrán állampolgárok európai uniós vízummentességének vasárnapi életbe lépésére is, amelynek kapcsán kijelentette, végre meghozta az eredményét az utóbbi évek rendkívül átfogó reformfolyamata Ukrajnában. Hozzátette, a vízummentesség az EU és Ukrajna állampolgárainak egyaránt érdeke.

Az uniós biztos emellett üdvözölte, hogy nemrég a holland parlament mindkét háza megszavazta az Európai Unió és Ukrajna közötti társulási szerződés ratifikálását, amelyet az ország lakossága korábban népszavazáson elutasított.

Johannes Hahn arról is beszámolt, hogy november 24-én csúcsértekezletet tartanak az EU és az úgynevezett Keleti Partnerség országai között Brüsszelben. Mint közölte, az ülés helyszínének kiválasztása azt jelzi, hogy nem csak az unió keleti tagállamai érdekeltek a Keleti Partnerség országainak - Örményország, Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Grúzia, Moldova és Ukrajna - stabilitásában.

Hangsúlyozta, hogy az említett országok stabilitása nagyban függ azon reformok előrehaladásától, amelyekre számos területen szükség van a jogállamiságtól a gazdaságig.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!