Előző
Következő
új cikk

Külföld

Több száz ellenzéki tüntetőt vettek őrizetbe Oroszországban

MTI|2017. jún 12. 15:45
[A+ A-]

Több mint 250 ellenzéki tüntetőt vettek őrizetbe hétfőn Oroszország városaiban az Alekszej Navalnij ellenzéki politikus által meghirdetett korrupcióellenes tüntetéseken.

A demonstrációkon őrizetbe vett személyek nyilvántartására szakosodott OVD-info adatai szerint Moszkvában 121, Szentpéterváron pedig 137 embert vezetett el a rendőrség. Sajtójelentések szerint tüntetőket állítottak elő Kalinyingrádban, Mahacskalában Vlagyivosztokban, Blagovescsenszkben és Kazanyban is.

Röviddel a moszkvai megmozdulás kezdete előtt a rendőrök saját otthonának lépcsőházában vették őrizetbe Navalnijt. A hivatalos közlemény szerint a politikus tüntetésszervezés szabályainak megszegése és a rendőri intézkedéssel való szembeszegülés miatt indult eljárás.

A történtekről esőként Navalnij felesége a Twitteren számolt be, hozzátéve, hogy a tervezett tiltakozást így is meg fogják tartani. A Tverszkaja utcán, ahol a hatóságok előzetesen nagy erőket vontak össze, a rendőrök feltartóztattak mintegy ezer embert, akik a Kreml felé próbáltak meg vonulni. A helyszínen paprikasprayt is bevetettek.

A Navalnij által vezetett Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványnak az orosz fővárosban működő irodáiban lekapcsolták az áramot.

Navalnij vasárnap éjjel jelentette be váratlanul a YouTube-on, hogy a hatóságok által korábban engedélyezett távolabbi helyszínről a Moszkva központjában lévő Tverszkaja utcára viszi át a megmozdulást. Az ellenzéki blogger arra hivatkozott, a moszkvai hatóságok megakadályozták, hogy az eredeti helyszínen, a Szaharov sugárúton a szervezők által felkért szolgáltatók színpadot emeljenek és felszereljék a hangosítást.

Az orosz főváros hatóságai előzetesen "provokációnak" minősítették a megmozdulásnak a belvárosba történő áthelyezését és kemény fellépést helyezett kilátásba Moszkva központja az Oroszország napja elnevezésű ünnep alkalmából több látogatott esemény helyszíne.

Vlagyimir Csernyikov, a moszkvai önkormányzat regionális biztonsági osztályának szóvivője előzetesen az Eho Moszkvi rádiónak kijelentette, hogy a rendőrség a Tverszkaján nem fogja akadályozni azoknak az ellenzékieknek a vonulását, akik plakátok és jelszavak nélkül érkeznek oda.

A hétfői szentpétervári megmozduláson ellenzéki becslés szerint mintegy 10 ezren vettek részt. Az orosz fővárosban egyébként, mintegy ezer fő részvételével tüntetés kezdődött az eredetileg meghirdetett helyszínen, a Szaharov sugárúton is.

Oroszország napján az 1990-es orosz függetlenségi nyilatkozat elfogadásáról emlékeznek meg. Az évforduló 1992 óta munkaszüneti nap.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!