Előző
Következő
új cikk

Belföld

Itt irtják a vérszívókat a héten

MTI|2017. jún 12. 16:44
[A+ A-]

Illusztráció Fotó: Vajda József

A tervek szerint a hét végéig 193 ezer hektáron végeznek szúnyoggyérítést a programmal megbízott Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) irányításával - tájékoztatott az OKF szóvivőhelyettese.

Mukics Dániel elmondta, hogy a harmadik hete folyó irtás során eddig 108 ezer hektáron végeztek, ezen a héten pedig a tervek szerint 85 ezer hektárt kezelnek majd. Az elmúlt hét változékony időjárása miatt több helyen is csúszott a program. A biológiai lárvagyérítés után a következő napokban a Balaton térségében megkezdődik a kifejlett szúnyogok elleni védekezés. A kezelések többsége a part mentén zajlik a levegőből, de több településen földi eljárást alkalmazva is dolgoznak majd.

Megfelelő időjárás esetén kiterjedt irtás lesz Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Baranya megyében, Sopronban, a Fertő tó partján lévő településeken, a Szigetközben és több Duna menti régióban is. Továbbá dolgoznak majd Budapesten, a Csepel-szigeten, valamint Békés, Pest, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyében.

A katasztrófavédelem honlapján, a szúnyoggyérítés menüpont alatt nyomon követhető, hogy melyik napon, melyik településen védekeznek a vérszívók ellen. Az önkormányzatok a központi program mellett önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést, továbbá idén is van lehetőségük arra, hogy jelezzék a katasztrófavédelem megyei ügyfélszolgálatain, ha a településükön jelentős szúnyogártalmat tapasztalnak.

A szakemberek a következő hetekben a folyamatos mérések alapján elrendelik az irtást ott, ahol a helyzet ezt indokolja.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!