Előző
Következő
új cikk

Belföld

Drávapiski - Csak a falu bikái harcolnak

Népszava|2017. jún 13. 05:05
[A+ A-]

Volt, aki Mali Zoltánt okolta, merthogy lenézően bánik a vevőkkel, rossz az áruja, és volt, aki védte a vállalkozót, mondván, mindig udvarias, s az áruja kifogástalan. A szerző felvétele.

Ha a kocsmában az első pofon elcsattan, oda az igazság - ez a népi bölcsesség juthat eszünkbe, ha Drávapiski polgármesterének megveretésére keresünk magyarázatot.

Szombaton a dél-baranyai falu első emberét, Mali Zoltánt Alsószentmártonban, a kocsmájában bántalmazta négy, helybéli férfi. A támadást a szentmártoni polgármester, Budai László indította, amikor - mint azt a kocsma kamerájának felvétele bizonyítja - hátulról nekirontott a magas bárszéken ülő Malinak, s a 130 kilós férfi földre döntötte a 110 kilós, önmagát nem védő vállalkozót.

Malit hétfőn már újra az alsószentmártoni üzletében találtuk, a feje tetején lévő kötés és az orrán varasodó seb tanúskodott a szombati atrocitásról. A férfi szerint támadók ütései-rúgásai átszakították a hasfalát, amitől sérve lett. Mali ennyire emlékszik:

- Odajött a kocsmába Budai László és az unokaöccse, meg annak a fia és még néhány ismerősük, s elkezdtek fenyegetni, hogy megölnek, megbasznak. Ezt ismételgették, mire felhívtam a 112-őt. Még be sem fejeztem a hívást, amikor nekem futott a polgármester, s onnantól teljes a „szakadás”.

Mali hozzátette, hogy korábban jóban volt a polgármesterrel, a 2014-es választáskor mellette agitált, s Budai részben neki köszönheti a győzelmét. Aztán megromlott a viszonyuk, aminek egyik oka az volt, hogy Budai megígérte, nem engedi be az 1300 lelkes, csakis romák lakta faluba a mozgóboltot, ám ezt nem tartotta be. Mali a feleségével közösen vitt élelmiszerboltja, kocsmája és trafikja nyolc szentmártoninak ad munkát, a vállalkozás kétszázalékos helyi adót is fizet a nyereségéből, a mozgóboltot ez nem terheli, és nem alkalmaz helybélieket. Az autós cég szentmártoni bevételét Mali napi 100 ezer forintra becsüli, ami a három helyi ÁBC-t rövidíti. Mali nehezményezte, hogy a bögrecsárdák is az ő legális jövedelmét csökkentik, s a polgármester ez ellen se tesz. Mali, miután csalódott Budaiban, elhíresztelte: a polgármester megpróbálta átvágni a rendőröket, amikor feljelentést tett, hogy betörők vittek el az önkormányzat raktárából egy betonrázó-gépet. Az ügyészség megerősítette, hogy a polgármester előbb feljelentést tett lopásért, ám később beismerte, hogy meg se vásárolták azt a gépet, aminek ellopását bejelentette – ezért költségvetési csalás gyanújával nyomozás indult. Annak okán is nyomozás kezdődött - Mali szerint -, hogy a falu vezetése nem a megpályázott célra költötte a kapott állami támogatás egy részét, legalább tízmillió forintot. Az ügyészség ezt is megerősítette.

Budai Lászlót hivatalában találtuk, s az 58 esztendős férfit először arról kérdeztük, mennyire érzi férfiasnak, hogy hátulról tarolta le Mali Zoltánt.

- Ezt nem szabadott volna tennem, ország-világtól elnézést kérek érte – röstelkedett a polgármester, majd így folytatta: - egyszerűen nem bírtam tovább. Úgy éreztem, Malival nem lehet másképp beszélni.

Budai nem cáfolta, hogy ígéretet tett a mozgóbolt kitiltására, csakhogy megkérdezte egy közmeghallgatáson falubelijeit, s az ott levők háromnegyede ragaszkodott a gördülő üzlethez, mondván, az házhoz viszi árut, s ez az időseknek és a kisgyermekükkel otthon levőknek nagy segítség. Ezért maradhatott a mozgóbolt. A polgármester a Mali által elmondott bűncselekményekről nem kívánt beszélni, azt ígérte, majd tisztázza magát. Budai állította, hogy nem azért haragudott meg Malira, mert ellene fordult, hanem azért, amit a falubeliekkel csinált. Hogy azt, aki nem tetszik neki, kitiltotta a boltjából, sőt megpofozta, ráadásul, amikor kiplakátolták, hogy falugyűlésen tárgyalják meg Mali viselkedését, akkor a kocsmáros letépte a plakátot.

Mali nem tagadta, hogy leszedte a boltja előtt lévő buszmegállóra kitett plakátot, és azt sem titkolta, hogy eddig már kitiltott az üzletéből egy-egy évre vagy húsz kuncsaftot, mert lopni akartak. Viszont senkit sem pofozott meg soha, egyik helybéli ugyan ezt nyilatkozta a tévéknek, ám annyi történt, hogy az illetőt – mert kellemetlenkedett – "kijebbítette" a kocsmából. Erre ő megdobálta a kocsmát. Jöttek a rendőrök, és elvitték az 51 ezer forintkárt okozó férfit. Mindezt – érvelt Mali - az üzlet felvétele és a vendégek is bizonyítják. Mali megvágta a felvételt, a pofont kiszedte, vélték a polgármester és hívei, akik szerint ráadásul sört fizetett a tanúknak. Ugyan, legyint a polgármester-kocsmáros, a szakemberek hónapokig vizsgálták a felvételt.

Kérdezgettük az alsószentmártoniakat, hogy ők miképp látják az eldurvult konfliktust. Nos, volt, aki Malit okolta, merthogy lenézően bánik a vevőkkel, rossz az áruja, és volt, aki védte a vállalkozót, mondván, mindig udvarias, s az áruja kifogástalan.

- A polgármester azt mondta a közmunkásoknak, hogy ha belépnek Mali üzletébe, elvesztik állásukat – hozta a hírt egy huszonéves férfi. Megkérdeztük, hogy kitől hallotta ezt, ám erre nem tudott válaszolni, ettől kicsit Mali-funnak tűnt. Budai László cáfolta is, hogy bárkinek ilyen parancsot adott volna.

Amúgy az sem igaz (ami sok helyütt megjelent), hogy tüntetés lett volna Mali ellen, azért voltak sokan ott a vállalkozó bántalmazásánál, mert a zajra futottak oda. Mindezek ellenére a falu nyugalmát rendőrjárőr vigyázza. Egy mosolygós, középkorú asszony feleslegesnek tartotta ezt:

- Ez az egész csak a falu két bikájának harca.

Köszönik, jól vannak
A falut ugyan megosztja a történet, az alsószentmártoniak túlnyomó többségét azonban nem foglalkoztatja a polgármesteri konfliktus. Ebben talán annak is szerepe van, hogy az elmúlt években soha nem rögzíthettünk ennyire kedvező foglalkoztatási adatokat Alsószentmártonban. A rendszerváltást követő két évtizedben gyakran 90 százalék felett volt itt az állástalanság. Bár az aktív korúak ötöde (97 ember) most is közfoglalkoztatott, a közeli szőlőkben több mint százan találnak tartósan alkalmi munkát, s a bólyi ipari park 50, a közelmúltban nyílt mohácsi vágóhíd pedig 60 szentmártoninak ad - errefelé kiugróan jónak számító 120-200 ezer forintos – megélhetést.

Ungár Tamás írása a Népszavának

Lájkoljon minket a Facebook-on is!