Előző
Következő
új cikk

Külföld

Puerto Rico: egyesült álmok

Népszava|2017. jún 13. 05:34
[A+ A-]

Teljes jogú állampolgárságot, szociális juttatásokat remélnek FOTÓ: GETTY IMAGES/SCOTT OLSON

Puerto Rico az Egyesült Államok 51. tagállama lenne, erre szavazott a vasárnapi referendumon a többség, ám nagyon kevesen járultak az urnákhoz.

Diadalmasan jelentette be Ricardo Roselló kormányzó, hogy több mint félmillió szavazó támogatta kezdeményezését: csatlakozzon 51. tagállamként Puerto Rico az Egyesült Államokhoz. A vasárnapi, nem kötelező erejű népszavazáson 97 százalék voksolt arra, hogy a karibi sziget formálisan is vonja szorosabbra a kapcsolatokat Washingtonnal, 7600-an az önkéntes társulás vagy függetlenség mellé tették az x-et, 6700-an a jelenlegi helyzet fenntartását favorizálták.

Puerto Rico 1898 óta az Egyesült Államok külbirtoka, 1952 óta társult terület (akárcsak Guam, Amerika-Szamoa, az Észak-Mariana-szigetek, és az Amerikai Virgin-szigetek). A szigetország lakói 1917 óta automatikusan amerikai állampolgárokká válnak, ám nem szavazhatnak az amerikai elnökre és alelnökre. A helyi kormányzót ugyanakkor 1948 óta nem Washington nevezi ki, hanem a lakosság közvetlenül választja.

Ricardo Rosellót az Új Progresszív Párt képviseletében tavaly novemberben éppen azzal az ígérettel választották kormányzóvá, hogy új népszavazást ír ki a 3,6 millió lakosú sziget státuszának megváltoztatásáról. Ez nem az első ilyen kezdeményezés, öt évtized alatt éppen ötödször rugaszkodtak neki egy referendum megszervezésének. Legutóbb 2012-ben tartottak népszavazást, akkor 61 százalék voksolt a csatlakozásra, de mivel félmilló üres szavazólapot találtak, megkérdőjelezték az eredmény hitelességét. Még Barack Obama különített el 2,5 millió dollárt az újabb népszavazás megszervezésére.

Öt évvel ezelőtt jóval nagyobb volt a lelkesedés, akkor 1,8 millióan mentek el szavazni, a részvételi arány 77 százalékos volt, ezúttal azonban alig több mint félmillióan vették a fáradtságot, hogy az urnákhoz járuljanak, a 2,3 millió választásra jogosult mintegy 23 százaléka adta le voksát.

Az ellenzéki pártok pénzkidobásnak ítélték, s nem támogatták a referendumot. Ráadásul a választók jól tudják: Puerto Rico felajánlkozása mit sem számít, ameddig a washingtoni kongresszus rá nem bólint a társult terület felvételére. Ez elvileg nem elképzelhetetlen, elvégre Hawaii is csupán 1959-ben csatlakozott 50. tagállamként az Egyesült Államokhoz. Az idők azonban nem kedvezőek, a kongresszusi republikánus többség aligha áll a kezdeményezés mellé. Már csak azért sem, mert a demokraták felé hajlik a szigeten a többség, s két új demokrata szenátor és számos képviselő felbillenthetné a jelenlegi erőviszonyokat. Luis Gutiérrez, egy Puerto Ricó-i születésű demokrata képviselő a The Guardian brit lapnak nyilatkozva fölösleges showműsornak ítélte a voksolást. „Nem látom, hogy Donald Trump bázisa követelné: igen, legyen a spanyol ajkú Puerto Rico az 51. tagállam.” Roselló kormányzó mindenesetre Washingtonba készül, hogy a honatyáknál lobbizzon.

Ha felvennék, a „Gazdag Kikötő” az Egyesült Államok legszegényebb tagállama lenne. Egy évtizede recesszióban a gazdaság, 12 százalékos a munkanélküliség, 73 milliárd dollár az adósságállomány, május 3-án államcsődöt jelentettek. Legalább félmillióval csökkent a népesség az elmúlt évtizedben, s mivel szabadon megtehetik, a fiatalok közül sokan áttelepednek az Egyesült Államokba. Akik az 51. tagállammá válásra szavaztak, főleg azért tették, mert a növekedés beindulásában, életszínvonaluk emelkedésében bizakodnak. Ha Puerto Rico csatlakozna, több lenne a szövetségi támogatás, a helyi lakosok is megkaphatnák ugyanazokat a szociális juttatásokat, amelyek az amerikaiaknak járnak, csakhogy attól kezdve jövedelemadót is kellene fizetniük.

Elekes Éva

Lájkoljon minket a Facebook-on is!