Előző
Következő
új cikk

Belföld

Sokan halnak meg "idő előtt" - Terv a nép egészségéért

Népszava|2017. jún 13. 05:07
[A+ A-]

Tíz buszos szűrőállomásban mammográfi a, tízben sok-sok más vizsgálat áll majd a páciensek rendelkezésére. FOTÓ: Népszava

Kompenzációt kaphatnak a munkaadók, ha lehetővé teszik, hogy alkalmazottaik munkaidő alatt végeztessék el az egészségügyi szűrővizsgálatokat. A kormány újabb népegészségügyi stratégiával állt elő.

Januártól dolgozónként tízezer forintot engedne el a kormányzat a munkáltatót terhelő szociális hozzájárulási adóból, ha az alkalmazottak munkaidőben vesznek részt a méhnyak-, a mell- illetve a vastagbélrák szűrésen - értesült a Népszava. A költségvetésnek egy-másfél milliárdos bevételkiesést okozó intézkedéstől a kormány évente több tízezer megmentett életévet és az idő előtti halálozás jelentős mérséklődését reméli. Rolek Ferenc, a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke lapunknak azt mondta: számukra még új az információ, de ha valóban így van, örülnek, ha kapnak kompenzációt a kieső munkaidőért.

Információink szerint ugyanakkor a kormányzat azt is fontolgatja, hogy a foglalkozás egészségügyi szolgálatokat is bevonja a megelőzésbe. Eszerint az üzemorvos, a háziorvoshoz hasonlóan jogosítványt kapna a szív- és érrendszeri szűrések végzésére, és ezek alapján a kockázatbecslésre. A komoly kockázattal élők gondozása a háziorvosoké maradna. A tervek szerint az üzemorvosoknak a klienseik egészségi állapotáról úgynevezett törzskartont kellene vezetniük, s az adatokat megosztaniuk az úgynevezett elektronikus szolgáltatási térben, hogy ott azokhoz hozzáférjenek a háziorvosok is. Ezek szerint a háziorvosok és az üzemorvosok – ha csak a páciens nem tiltja meg - kölcsönösen láthatják a másik által rögzített adatokat.

Magyarország lemaradása egyre nő az európai átlaghoz képest: különösen többen halnak meg idő előtt - derült ki a hazai egészségügyi rendszer teljesítményét értékelő minap nyilvánosságra került jelentésből. 2003 óta tíz százalékkal nőtt a daganatos megbetegedések száma, évente 75 ezer új esetet regisztrálnak. Vastagbélrákban 5000, mellrákban 2000, méhnyakrákban 400 ember hal meg évente. Az utóbbi két betegség esetében jó ideje térítésmentes szűrést biztosít az állam, csakhogy a rizikócsoportba tartozó nők kevesebb mint fele él a lehetőséggel. A vastagbélrák-szűrés húsz éves pilot-programja is lassan a végéhez ér, és állítólag 2017 és 2019 között már az egész országban bevezeti a kormányzat.

Évente tízezrek halnak meg idő előtt. FOTÓ: VAJDA JÓZSEF

Évente tízezrek halnak meg idő előtt. FOTÓ: VAJDA JÓZSEF

Szakértők szerint tudatosabb életmóddal, hatékonyabb ellátással az évi 120-130 ezer halálesetből 32-33 ezret lehetne megelőzni. A kormány a cél érdekében újabb erőforrásokat mozgósít, a népegészségügyi szűréseket buszokkal vinnék „házhoz”. Ehhez még indén húsz speciális mobilrendelőt vásárolnak, közülük tízben mammográfia lesz, míg a többiben a szívbetegségek, a szájüregi daganatok, a méhnyakrák-, és a vastagbélrák jeleit keresik majd. Ott, ahová az új mobilvizsgálók sem jutnak el, a védőnőktől várják, hogy minél több nőt maguk vizsgáljanak meg. Csak a szűrőbuszokra mintegy egymilliárd forintot szán a kormány. A buszok havi működtetési költsége 7,5 millió forint.

A vastagbélrák szűrésre – a tervek szerint valamikor 2017- és 2019 között - a háziorvosok vagy az országban működő hét szűrőközpont (Budapest, Pécs, Debrecen, Szeged, Győr, Eger, Székesfehérvár) valamelyike hívja majd az 50-70 év közötti pácienseket. Ha valakinél pozitív eredmény születik a székletvérvizsgálat során, azt továbbküldik vastagbéltükrözésre (kolonoszkópiára). Az érintett korosztályból körülbelül 1 millióan vesznek majd részt a vizsgálat első körében, míg 4–7 százalékuknak a helyzet egyértelműsítése miatt kolonoszkópiára is szüksége lehet. Azt nem lehet megjósolni, hogy a vastagbéltükrözésre ténylegesen hányan mennek el.

A háziorvosok fele már csatlakozott is a vastagbélrák szűrőprogramhoz. Ők betegenként 1000 forintot kaphatnak, ha elvégzik a teszteket. Most évente 10 ezer vastagbélrákot találnak a orvosok, a betegek fele meghal. A kormány azt reméli, hogy az új programmal 10 százalékkal csökken a halálozások száma, vagyis évente csak ebben a daganattípusban csaknem 500 ember életét mentenék meg.

Drágán kommunikálnák
A programot támogató kommunikációra mintegy 162 millió forintot szánnak. Érdekessége e tervnek, hogy míg 100 darab reklám spot sugárzásáért az M1 18,5 millió forintot fizetnek, addig ugyanezért a TV2 122,5 milliót számlázhat majd. A hirdetési tervben csak a kormányközeli megyei és városi lapokkal kalkulálnak.

Danó Anna

Lájkoljon minket a Facebook-on is!