Előző
Következő
új cikk

Sport

NHL - A Pittsburgh ötödször, Crosby másodszor

Népszava|2017. jún 13. 05:55
[A+ A-]

Két egymást követő szezonban is a Pittsburgh Penguins győzelmével ért véget az észak-amerikai jégkorongbajnokság (NHL).

A nagydöntő hatodik mérkőzésén hétfőn hajnalban 2-0-ra győzött Nashville-ben a Predators ellen a Pittsburgh Penguins, így összesítésben 4-2-re megnyerte a Stanley-kupát, megvédve címét a az észak-amerikai jégkorong-bajnokságban, s ezzel a klub történetében ötödször hódította el a Stanley-kupát. Az NHL-ben legutóbb a Detroit Red Wingsnek sikerült dupláznia 19 évvel ezelőtt, Sidney Crosby, a Pingvinek csapatkapitánya pedig negyedszázad múltán lett az első játékos, akit két egymást követő rájátszásban is a legjobbnak (MVP) választottak – utoljára éppen pittsburgh-i elődje, a klub jelenlegi tulajdonosa, Mario Lemieux nyerte el két szezon alatt kétszer a Conn Smythe-trófeát…

Bajnoki címek tekintetében viszont immár eggyel Crosby vezet kettejük összevetésében, s Jevgenyij Malkin is megelőzte Lemieux-t, hiszen az orosz center is részese volt nemcsak a címvédésnek, hanem a 2009-es Stanley-kupa sikernek is. Utóbbinál amúgy ő lett a rájátszás MVP-je, akkor 24 meccsen 36 pontot termelt, az idén 25-ön 28-ig jutott, s ezzel ismét ő lett a playoff pontkirálya. Crosby eggyel kevesebbet szerzett, ám a Nashville elleni nagydöntőben Crosby hét pontot – egy gólt és hat gólpasszt – jegyzett, jelentősen hozzájárulva csapata sikeréhez.

 Tudtuk, hogy nehéz lesz – mondta a finálé hatodik meccse után Crosby –, s éppen ezért különleges ez a pillanat: elképesztően nehéz szezon van mögöttünk, de ettől különleges ez a csapat, hiszen sikerült véghezvinnünk egy nem mindennapi bravúrt.

FOTÓ: GETTY IMAGES/BRUCE BENNETT

FOTÓ: GETTY IMAGES/BRUCE BENNETT

A Pittsburgh csapatkapitánya nem túlzott, a Penguins ugyanis elképesztően nehezen nyerte meg a finálé első két mérkőzését hazai jégen, az elsőn például több mint 37 percen át kapura sem ütött, s összesen mindössze tizenkétszer próbálkozott gólszerzéssel. Más kérdés, hogy ebből ötször is sikerrel járt, a Nashville meneteléséhez addig parádés védésekkel hozzájáruló, s az MVP-cím legnagyobb esélyesének tartott finn Pekka Rinne ugyanis elképesztően gyenge napot fogott ki. Ahogyan a második meccsen is, viszont a következő kettőn magára talált, a Predators pedig két sima győzelemmel egyenlített. Ekkor úgy tűnt, elfáradt a címvédő, ám jött az ötödik felvonás, melyen egy laza hatost rámolt be a riválisnak – ismét lecseréltette Rinnét -, ráadásul gólt sem kapott.

Ahogyan a hatodik mérkőzésen sem, melyen a győztes gólt az a Patric Hörnqvist ütötte  a palánkról visszaérkező korongot Rinne válláról pattintotta be 105 másodperccel a harmadik harmad vége előtt –, aki három éve éppen Nashville-ből érkezett Pittsburgh-be – az elmúlt fél évszázadban mindössze egyszer fordult elő, hogy valaki az előző klubjának adja meg a végső kegyelemdöfést. Ahogyan Matt Murray kapus produkciójára is csak öten voltak képesek korábban: a Penguins hálóőre a finálé két egymás követő mérkőzésén húzta le a rolót, összesen 51 lövést hárítva. Cseppet sem mellékesen elmondhatja magáról, hogy NHL-es pályafutása első két szezonjában Stanley-kupát nyert, ráadásul kezdőkapusként. Chris Kunitz pedig hétfő hajnal óta a legeredményesebb aktív NHL-játékosnak mondhatja magát, hiszen immáron negyedszer – először 2007-ben az Anaheim tagjaként, majd háromszor pittsburgh-iként – emelhette magasba a bajnoki trófeát.

Amire négy mérkőzés után még a Nashville-nek is ugyanakkora esélye mutatkozott, ám a Predators nem tudta kihasználni azt a lélektani előnyt, hogy esélytelenként felállt 0-2-ről. A csapatot a fináléig repítő védelem az utolsó előtti meccsen totális csődöt mondott, nem is beszélve az addigi precíz támadójátékról. Az utolsó két találkozón nem szerzett gólt, bár a hatodikon a második harmad elején Colton Sissons betalált, csakhogy a játékvezető addigra már lefújta az akciót, ugyanis azt hitte, Murray kapus fogja a korongot. A meg nem adott találat, mint hamarost kiderült, nagyon sokba került, hiszen a végén jött Hörnqvist – Carl Hagelin üres kapus gólja 14 másodperccel a végső dudaszó előtt igazából már csak a statisztikába számított. Melyben immáron az is szerepel: ötödször bajnok a Pittsburgh Penguins.

Vas András írása a Népszavának

Lájkoljon minket a Facebook-on is!