Előző
Következő
új cikk

Belföld

Mehetnek a lecsóba a "papíros" gyerekek

Népszava|2017. jún 13. 05:09
[A+ A-]

Szél Bernadett felszólal a parlamentben. MTI Fotó: Kovács Tamás

Képességeik, tanulmányi eredményeik alapján különítik el a diákokat a Biatorbágyi Általános Iskolában - ezzel kereste meg lapunkat egy érintett szülő. Mint mondta, az igazgató annak érdekében dolgozta ki ezt a módszert, hogy a tehetősebb szülők ne vigyék más intézménybe a gyermekeiket. A felső tagozatokon ezért a jobb képességűnek titulált gyerekeket úgynevezett "nívós", tagozatos osztályokba sorolják, majd van olyan osztály, amelybe a "maradék", gyengébben teljesítő, illetve a valamilyen tanulási nehézséggel küzdő gyerekek kerülnek. Akiket ide sorolnak, gyengébb minőségű oktatásban részesülnek.

Azokat, akik valamilyen osztályozás alóli mentesítéssel rendelkeznek, egyszerűen csak "papíros" gyerekeknek nevezik. A lapunknak nyilatkozó szülő gyermeke is egy ilyen, gyengébben teljesítő diákoknak fenntartott osztályba jár, ugyanis egyes tantárgyak esetében lassabban tanul, mint a többiek. "A nevelési tanácsadónál derült ki nemrég, hogy tanulási nehézségei vannak, egészen addig azzal ostorozták, hogy lusta és buta, azért nem tanul" - mesélte az apuka. Fejlesztő-foglalkozásra is jár, igaz, erre nem sok idő jut - az iskolában mindössze két fejlesztőpedagógus áll rendelkezésre. "Nem tudom, pontosan mennyi diák fejlesztését kell ellátniuk, a mi osztályunkból összesen öten járnak. Van nyolc évfolyam, mindegyiken legalább három osztály, el lehet képzelni" - nyilatkozta az apuka. A szülők többször tiltakoztak a diákok beskatulyázása ellen, sikertelenül. "Az oktatás minősége is hagy kívánnivalót maga után, ehhez jön még, hogy az egész felső tagozat szegregációra épül. A papírosok meg mehetnek a lecsóba" - fogalmazott.

Mindezt megerősítette egy másik szülő is, akinek "nívós" osztályba járnak a gyerekei. "Három éve működik ez a rendszer, a gyerekek teljesítményét negyedik osztályig többször is felmérik, majd kialakul egy rangsor: az első harminc mehet a tagozatos osztályokba" - mondta. Több szülő februárban levélben hívta fel a fenntartó Érdi Tankerület figyelmét a szerintük jogsértő gyakorlatra, ám választ azóta sem kaptak. Két hete az oktatási jogok biztosát is keresték, egyelőre azonban ő sem reagált.

Lapunk megkeresésére a Klebelsberg Központ azt írta, az iskola szakmai önállóságába tartozik, milyen pedagógiai program szerint működik. Érdeklődésünkre közölték azt is, az intézménybe hét integráltan oktatható sajátos nevelési igényű (SNI) tanuló, és több BTMN (beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézségekkel) küzdő gyermek jár - utóbbiakkal kapcsolatban azonban nem árultak el pontos számokat.

Alkotmánybíróság elé kerül a lex Taigetosz
Valamennyi ellenzéki párt támogatja a Lehet Más a Politika (LMP) beadványát, így az Alkotmánybíróság (Ab) elé kerülhet a köznevelési törvény lex Taigetoszként elhíresült módosítása - tudtuk meg Szél Bernadettől. Az LMP társelnöke azt is elmondta, a beadványt kedd délelőtt juttatja el az Ab-nak. Áder János államfő múlt pénteken írta alá a módosítást, melynek értelmében 2018. szeptemberétől a beilleszkedési, tanulási és magatartási nehézségekkel (BTMN) küzdő diákok nem kaphatnak értékelés alóli felmentést abból a tantárgyból, amelyben nehézségeik vannak. Az osztályozás alóli mentesítést anélkül veszik el, hogy a tanulók szakszerű oktatása, fejlesztése biztosított lenne. Az LMP szerint a lex Taigetosz több szempontból is alkotmánysértő, a párt ezért kéri az Ab közbenjárását. Ehhez azonban 50 parlamenti képviselő támogatása szükséges, ezt a feltételt - a lex CEU ügyéhez hasonlóan - gyorsan sikerült teljesíteni.

Juhász Dániel

Lájkoljon minket a Facebook-on is!