Előző
Következő
új cikk

Belföld

Életmentő képzést kapnak a taxisok

MTI|2017. jún 13. 05:15
[A+ A-]

Győrfi Pál: ha az első négy percben nem kezdik meg a szívmasszázst, károsodás érheti a szervezetet

Akkreditált elsősegélynyújtási és életmentő ismeretekben részesíti sofőrjeit a Budapest Taxi Kft., eddig 70 kollégájuk kapott képzést. A folyamatosan mozgásban lévő taxisofőrök bizonyos esetekben még a mentők kiérkezése előtt segíthetnek az esetlegesen bajban, életveszélyben lévőknek.

Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője közölte, naponta körülbelül hetvenen halnak meg hirtelen szívhalál következtében az utcán vagy a munkahelyen, és már az óriási segítséget jelent, hogy az arra vállalkozók el tudják kezdeni a laikus életmentést addig, amíg a szakszerű segítség a helyszínre ér.

"Minden perc számít" - fogalmazott, hozzátéve: ha az első négy percben nem kezdik meg a szívmasszázst, akkor komoly károsodás érheti a szervezetet.

Győrfi Pál beszámolt arról is, tapasztalataik szerint az általuk ellátott újraélesztéses esetek több mint felében laikusok nyújtottak először segítséget.

A BKK és az OMSZ együttműködése révén az elmúlt négy évben 3232 esetben nyújtottak segítséget az utasoknak, hiszen a BKK 62 "forgalmizavar-elhárító" beosztásban dolgozó munkatársa kapott már szakszerű életmentési képzést.

A BKK tervei között szerepel az is, hogy 13 ügyfélközpontját defibrillátorral szerelik fel - mondta. Hozzátette: támogatni kell minden olyan kezdeményezést, amelynek keretében egymásért tenni tudunk.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!