Előző
Következő
új cikk

Sport

Kiss-ügy: törvényesen adták ki az adatokat

Népszava|2017. jún 12. 20:45
[A+ A-]

Népszava fotó

Nem sértett törvényt Budapest Főváros Levéltára, amikor a Privátkopó újságírójának, Menyhért Mészáros Lászlónak az adatok anonimizálásával (nevek, más személyes adatok kiatakarásával) kiadta Kiss László úszóedző 55 évvel ezelőtti büntető ügyének bírósági iratait döntött a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság jogerős ítéletben.

Az ügy kirobbanása után Péterfalvi Attila a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke azzal érvelt: a levéltár hiába anonimizálta az ítéletet, az úszóedző személye egyértelműen azonosítható volt, hiszen az újságíró eleve a csoportosan elkövetett nemi erőszak miatt elítélt Kiss Lászlóra vonatkozó iratot kérte ki. Péterfalvi kijelentette, a teljes ítélet bűnügyi személyes adat, amelyet még anonimizálva sem szabad kiadnia a levéltárnak - írja az index.hu.

A hatóság ezért a vizsgálat idejére zároltatta a személyes adatokat is tartalmazó bírósági iratokat, 2016 júniusában pedig 3 millió forint adatvédelmi bírságot szabott ki a Fővárosi Levéltárra. Arra is kötelezték az intézményt, hogy dolgozza ki a bírósági iratok kutatását korlátozó eljárásrendet.

A levéltár közigazgatási bírósági felülvizsgálatot kezdeményezett a határozat ellen. A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság Kenyeres István, a levéltár főigazgatójának tájékoztatása szerint nem kötelezte új eljárásra a NAIH-ot, nem hagyta helyben a határozatot, hanem jogerősen hatályon kívül helyezte az adatvédelmi hatóság határozatát a levéltár ellen.

Az 1995-ben megalkotott levéltári törvény szerint az állampolgároknak - az adatvédelmi előírások betartása mellett - lehetőséget kell biztosítani arra, hogy szabadon betekinthessenek az őket érdeklő iratokba.

Népszava

Lájkoljon minket a Facebook-on is!