Előző
Következő
új cikk

Sport

Valami összetört a magyar válogatott körül

Népszava|2017. jún 13. 05:51
[A+ A-]

Minden jel arra utal, hogy kapitányt vált a Magyar Labdarúgó-szövetség FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM

Továbbra sem csitulnak a kedélyek a magyar labdarúgó-válogatott 1-0-s andorrai veresége után, amely akár a szövetségi kapitány állásába is kerülhet.

„Ne haragudjon, de erről nem szeretnék beszélni. Még mindig fáj” – mondta szűkszavúan lapunknak Gellei Imre, aki 2001 és 2003 között 23 mérkőzésen vezette a nemzeti tizenegyet kapitányként.

Gellei szavaival valószínűleg sokan együtt éreznek. Noha azzal, hogy a futball-válogatott pénteken története egyik legfájdalmasabb kudarcát könyvelhette el világbajnoki-selejtezőn, nem történt nemzettragédia, mégis kétségtelen: az egyébként nem mostohagyermekként kezelt hazai labdarúgás újabb ordas elégtelent kapott az utóbbi mérkőzések alapján egyébként sem túl fényes bizonyítványába. Kérdés, hogy a magyar futball ebből a pofonból mikor tud egyáltalán felállni. „Megtört a lendület, amit Dárdai Pál hozott azzal, hogy maga mellé állította a labdarúgókat és a közönséget is. Hasonló volt a helyzet az Eb előtt is, majd jött egy pozitív impulzus, amelynek most vége. Egy ilyen vereség után tartok tőle, hogy nagyon nehéz lesz újra visszakerülni abba a légkörbe, hogy bárki ellen legyen esélyünk” – mondta a Népszavának Szalay Miklós, korábbi válogatott, olimpiai bajnok játékos. – Arra, hogy nem mindenki állt a kapitány rendelkezésére, nem lehet hivatkozni, hiszen ez így is a magyar válogatott volt. Aki annak tagja, kettőzött erővel kell, hogy küzdjön” – tette hozzá.

A keretkialakítást sokan felróják Bernd Storck szövetségi kapitánynak, aki az Oroszország ellen 3-0-ra elveszített múlt hétfői találkozó, illetve az emlékezetes andorrai fiaskó után magyarázkodni kényszerül: a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöksége heti ülésén vár válaszokat a kérdéseire a német szakembertől. Lapunk információi szerint az elnökségi tárgyalás csupán formalitás, hamarosan ugyanis elköszönhetnek az együttest tavaly a kontinenstornára vezető trénertől. Úgy tudjuk, az MLSZ már keresi Storck utódját, tárgyal a jelöltekkel, akik között ott van az elmúlt szezonban Dunaszerdahelyen dolgozó László Csaba is, aki Ugandában és Litvániában volt már szövetségi kapitány.

A sorozatos kudarcoknak a szégyenen túl egyéb kellemetlen következményei is lehetnek. A következő kvalifikációs sorozatban a riválisok kilétét meghatározó kalapbeosztások alapját adó világranglistán súlyos pozíciókat veszíthet az együttes, amely a jelenlegi 33. helyről egészen a 60.-ig süllyedhet: olyan, futball szempontjából kevésbé veretes nemzetek közé, mint Panama, Üzbegisztán vagy akár Haiti.

Habár a fenti minősítéssel azért Andorra óta nem árt óvatosnak lenni…

Orbán elengedte Storck kezét
Orbán Viktor miniszterelnök elengedte az Andorrán világbajnoki selejtezőn pénteken arcpirító 1-0-ás vereséget szenvedő magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányának, Bernd Storcknak a kezét. A kormányfő az atv.hu-nak azt mondta, az MLSZ élén olyan emberek találhatók, akik komoly tapasztalattal rendelkeznek a futball világon kívül is. „Az a vezetés van az MLSZ-ben, amelyik a megsemmisítő 8-1-es amszterdami vereség után is megtalálta a helyes utat – emlékeztetett a kormányfő. „Mindannyian abban bízhatunk, hogy Csányi Sándor elnök úr és csapata kellő mérlegelés után bölcs döntést hoz. Ebben van minden reményünk.” A nyilatkozatban említett kiütéses vereség után azonnal lemondott Egervári Sándor, a nemzeti együttes akkori szakvezetője. B. P.

Hatos Szabolcs

Lájkoljon minket a Facebook-on is!