Előző
Következő
új cikk

Külföld

Katalónia miatt hadakozik a Podemos

Népszava|2017. jún 13. 08:21
[A+ A-]

A spanyol Podemos (Meg tudjuk csinálni!) párt balszárnya támogatja a katalóniai népszavazás megtartását. Ezzel a döntéssel szembefordultak a Pablo Iglesias pártelnök által képviselt hivatalos irányvonallal. A Podemos vezetése múlt héten ugyanis úgy foglalt állást, hogy nem támogatja Carles Puigdemont katalán kormányfő azon szándékát, hogy a madridi kormánnyal szembemenve októberre kiírja a függetlenségi népszavazást. 

Iglesias maga is úgy nyilatkozott, hogy a referendum terve elfogadhatatlan, mivel esély sincs rá, hogy a tervezett népszavazást ténylegesen meg tudják tartani. A konzervatív spanyol kormány már bejelentette: amennyiben Barcelonában hivatalosan kiírják a referendumot, akkor a kabinet ismét az alkotmánybírósághoz fordul, s a taláros testület az előző alkalomhoz hasonlóan várhatóan újra leállítja a folyamatot, amely szembemegy a spanyol alkotmány előírásaival.

A Podemoson belüli „antikapitalista” frakció viszont, amelyet Miguel Urbán EP-képviselő vezet, az andalúziai Podemos-vezetőséggel együtt támogatja a katalán Podemos főtitkárát, Albano Dante Fachint. A katalóniai Podemos közleményt adott ki, ebben hangsúlyozzák: „Támogatjuk az október 1-re tervezett referendumot, s felhívjuk az egész spanyolországi baloldalt, hogy nyilvánítsa ki szolidaritását a katalán nép demokratikus jogai mellett.” A Podemos szervezőtitkára, Pablo Echenique a madridi El País című lap szerint ugyanakkor világosan leszögezte: „Puigdemont ütemterve nem fogja megoldani a problémát.” A politikus emlékeztetett rá, hogy egy jogilag semmire nem kötelező népszavazás, amelyen várhatóan nem vesznek részt azok, akik nemmel szavaznának, értelmetlen.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!