Előző
Következő
új cikk

Külföld

Ma tanúskodik Trump igazságügyi minisztere

Népszava|2017. jún 13. 08:25
[A+ A-]

Jeff Sessions - Getty Images

Elképesztő kormányülést tartott tegnap Donald Trump. Az amerikai elnök első alkalommal ülésezett a teljes kabinettel, s a kamerák jelenlétében minden egyes miniszter mintegy „hűségesküt” tett, felsorolta saját területének eredményeit, s köszönetet mondott, hogy tagja lehet Trump kabinetjének.

 Ezt hangsúlyozta a személyzeti főnök, Reince Priebus is. „Az egész kormány nevében köszönjük a lehetőséget, hogy önt és az amerikai népet szolgálhatjuk. Nap mint nap keményen dolgozunk, hogy a kitűzött célokat teljesítsük” – mondta Priebus, akinek Trump ultimátumot adott, ha július 4-ig nem tesz rendet a Fehér Házban, akkor meneszti posztjáról. Trump eredetileg nem Priebust, hanem a szélsőjobboldali Breitbart portál volt főnökét, Steve Bannont akarta megtenni stábfőnökének, csak a nagy felzúdulás nyomán esett végül a választása a Republikánus Nemzeti Bizottság korábbi vezetőjére, Priebusra.

Csak röviden szólt az igazságügyi tárca vezetője, akinek szintén inog a széke. Jeff Sessions volt alabamai szenátor ma tanúskodik a szenátus hírszerzési bizottsága előtt a Trump-kampány kétes orosz kapcsolatai ügyében. Sessions maga is sáros, hiszen kinevezése előtti szenátusi meghallgatásán „elfelejtette” megemlíteni, hogy háromszor is találkozott a washingtoni orosz nagykövettel, Szergej Kiszljakkal. Két találkozót már elismert, a harmadikról James Comey tájékoztatta a szenátorokat múlt héten, amikor zárt ajtók mögött tanúskodott. Comey meghallgatását követőn Sessions maga ajánlotta fel, hogy szintén elmegy a bizottságba. A CNN elemzői szerint nem tudni, hogy saját maga védelmében beszél-e, vagy az elnök utasította, hogy tanúskodjon. Sessions vállalta, hogy nyílt ülésen tanúskodik.

Az igazságügyi tárcavezető azzal haragította magára az elnököt, hogy úgy döntött, kivonja magát az orosz ügyekben folyó vizsgálatból, személyes érintettség miatt. Olyannyira össezkülönböztek, hogy Sessions felajánlotta lemondását, amit Trump nem fogadott el, legalábbis egyelőre. De hogy bírja-e még Trump bizalmát, azt nem lehet tudni. Sarah Huckabee Sanders szóvivőhelyettes az ezzel kapcsolatos kérdésre kitérően válaszolt, annyit mondott, az elnök bízik az egész kabinetben, különben már nem lennének a helyükön.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!