Előző
Következő
új cikk

Külföld

Horst Mahler szökése véget ért

MTI|2017. jún 13. 10:12
[A+ A-]

Fotó: MTI/Mihádák Zoltán

Átadta a magyar rendőrség a Sopronban elfogott 81 éves Horst Mahlert a német hatóságoknak kedden - erősítette meg az Országos Rendőr-főkapitányság.

Horst Mahlert délelőtt repülővel szállítják Budapestről Németországba. A Fővárosi Törvényszék múlt kedden döntött a férfi egyszerűsített eljárásban történő átadásáról. Horst Mahlert még május 15-én vették őrizetbe a Soproni Rendőrkapitányságon európai elfogatóparancs alapján. A német férfi ellen azért adtak ki európai elfogatóparancsot, hogy letöltse a holokauszttagadás és más bűncselekmények miatt kiszabott összbüntetéséből fennmaradó részt. 

A férfi átadási letartóztatását május 17-én rendelte el a törvényszék. A bíróság az Igazságügyi Minisztériumon keresztül megkereste a német igazságügyi hatóságot, kérte, hogy június 5-ig adjanak pontos tájékoztatást az európai elfogatóparancs teljes szövegéről, arról, hogy Horst Mahler büntetését miért szakították korábban félbe, illetve mennyi időt kell még rács mögött töltenie. 

A 81 éves német férfi sajtóhírek szerint a Vörös Hadsereg Frakció elnevezésű szélsőbaloldali terrorista csoport egykori alapítója volt, majd szélsőjobboldali lett. Mahlert holokauszttagadás miatt 2009-ben Németországban tíz év börtönre ítélték, ezt azonban 2015-ben egészségi állapota miatt felfüggesztettre módosították. Ez év elején azonban újra be kellett volna vonulnia a börtönbe, ekkor szökött meg a német hatóságok elől. 

Lájkoljon minket a Facebook-on is!