Előző
Következő
új cikk

Belföld

Patyi szerint nem lehet Paksról népszavazni - De miért is nem?

nepszava.hu|2017. jún 13. 11:08
[A+ A-]

Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke mellett Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke - Népszava fotó/Molnár Ádám

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora szerint a referendumot nemzetközi szerződések tiltják. Patyi András vitatja, hogy kivételezett helyzetben lennének. 

Úgy gondolom, hogy a nemzetközi szerződés miatt, amely teljes körűen szabályozza az atomerőmű bővítését, jelenleg ebben a kérdésben népszavazási kérdés nem hitelesíthető- mondta el a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rektora és egyben a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) vezetője a Magyar Nemzetnek adott interjújában. Patyi András emellett vitatta, hogy kivételezett helyzetben lenne a köznyelvben gyakran "Orbán-egyetemként" emlegetett NKE. A közelmúltban Hadházy Ákos LMP-s társelnök fogalmazta meg, hogy az NKE-nél szabálytalanul költöttek el több tízmilliárdnyi uniós forrást és kikérte a szerződések adatait, ám azet az NKE - még egyszerűsített formában is - 900 ezer forintért kívánta odaadni Hadházynak.

Patyi szerint arról van szó, hogy Hadházy kérése nyomán 7000 szerződést kell anonimizálniuk és ez komoly pluszmunkát jelent az NKE-nek, amit ők továbbszámláznak az adatigénylőnek, mivel erre a törvény lehetőséget ad nekik. A rektor beszélt a jelenlegi választási rendszerről is, ami szerinte se nem aránytalan se nem igazságtalan. Arra a kérdésre, hogy míg 2010-ben a szavazói voksok 53, míg 2014-ben 44 százalékkal lehetett kétharmadot nyerni, Patyi azt válaszolta: "ez elméleti, fiktív kalkuláció. A választási eredményeket azonban nem fikció, hanem konkrét leadott szavazatok alapján állapítják meg."

Akkor hibás az alkotmány
Nem adja fel a küzdelmet a népszavazás érdekében aláírásokat gyüjtő LMP - írtuk májusban. A magyar emberek többsége ebben a kérdésben velük és nem a Fidesszel ért egyet - hangsúlyozta Hadházy Ákos társelnök, hozzátéve: biztosak abban, hogy a választók támogatásával meghátrálásra lehet kényszeríteni a kormányt. Azzal, hogy újabb paksi bővítésről szóló népszavazási kérdéseket utasított vissza a többségében Fideszes pártdelegáltakból álló Nemzeti Választási Bizottság, a testület újra bebizonyította, hogy a kormányhoz hasonlóan egy célja van: mindenáron, akár mondvacsinált okokra hivatkozva megakadályozni a paksi beruházásról szóló népszavazás kiírását.
Az NVB indoklásában a Fidesz által áterőszakolt alaptörvényre hivatkozott, ám hibás az az alkotmány, amely megakadályozza, hogy egy, az ország jövőjét évtizedekre meghatározó kérdésben az emberek maguk dönthessenek. A párt ezért kezdeményezett alaptörvény-módosítást, a Fidesz azonban ezt is leszavazta, ezzel egyértelművé téve, hogy nem érdekli az emberek véleménye a paksi bővítésről - fogalmazott az LMP társelnöke.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!