Előző
Következő
új cikk

Külföld

Navalnij nem hátrál

Népszava|2017. jún 14. 05:31
[A+ A-]

Az Amnesty International szerint brutálisan lépett fel a rendőrség a hétfői megmozdulás résztvevői ellen. FOTÓ: REUTERS

Gyorsított eljárásban ítélte 30 napos elzárásra egy moszkvai bíróság az orosz ellenzék vezetőjét. Az eljárást az Európai Unió és Washington is bírálta.

Alekszej Navalnijt Twitter-üzenete alapján nem igazán rázta meg újabb letartóztatása. A közösségi oldalon azt írta: csak amiatt bosszús, mert így lemarad a Depeche Mode júliusi moszkvai koncertjéről. Hozzátette, úgy látszik, a hatalom még mindig nem lopott eleget.

Az AFP adatai szerint legalább 1500 személyt tartóztatott le az orosz rendőrség hétfőn, amikor Oroszország-szerte ezrek tüntettek a demokráciáért. A hivatalos indoklás szerint a hatóságok „jogosan” léptek fel a „törvénytelenül” megtartott függetlenség napi megmozdulások résztvevőivel szemben. A tüntetők „Oroszország Putyin nélkül”, „Oroszország szabad lesz” rigmusokat skandáltak. Moszkván kívül egy sor városban, Szentpéterváron, Novoszibirszkben, Vlagyivosztokban, Norilszkban, Kalinyingrádban és Szocsiban is utcára vonultak az emberek.

FOTÓ: REUTERS

FOTÓ: REUTERS

Navalnij az orosz elnök egyik leghevesebb bírálója, aki a jövő évi elnökválasztáson indulni kíván Putyinnal szemben. Feltéve, ha ezt engedélyezik, hiszen idén újratárgyalták egy korábbi ügyét - sikkasztással vádolták meg -, és ismét öt év felfüggesztett börtönt szabtak ki rá. Ugyanazt az ítéletet, amelyet egyszer az Emberi Jogok Európai Bírósága már semmisnek ítélt. Igaz, a felmérések szerint akkor sincs sok esélye, ha indulhatna. A Levada Központ április 24-én közzétett közvélemény-kutatása mindössze egy százalékon látta, miközben Putyint 62-n. A FOM ügynökség pedig még csak ki sem mutatta Navalnij támogatottságát május 12-én közölt kutatásában, míg Putyint 62 százalékon mérte.

Szakértők azonban kétségbe vonják ezen adatok hitelességét. Tény az is, hogy a három hónappal ezelőtt már 15 napi elzárásra ítélt Navalnij egy réteg körében komoly befolyással rendelkezik. Március végén országszerte több tízezren vettek részt az általa megrendezett korrupcióellenes megmozduláson. Öt év óta ez volt a legjelentősebb tüntetés Oroszországban. Elsősorban fiatalok jelentek meg, akik a központi hatalomtól jóval függetlenebb hírforrásokból, a közösségi oldalakról szerzik be információikat.

Navalnij szerint Dmitrij Medvegyev miniszterelnök átláthatatlan alapítványok sorával teszi rá a kezét az állam pénzére. Ügyeskedései révén irdatlan vagyonra tett szert, kiterjedt ingatlanbirodalom tulajdonosa, miközben az oroszok jelentős része hétköznapi gondokkal küszködik. Egy sok fiatalhoz eljutott videóban Navalnij azt állította, hogy a kormányfő 1,1 milliárd eurós vagyonnal, négy pompás rezidenciával, három villával és két jachttal rendelkezik, amikhez oligarchák közreműködésével jutott. Elemzők eleinte láttak esélyt arra, hogy Putyin leveszi a kezét hű szolgálójáról, végül azonban meghagyta pozíciójában. Az elnök amúgy sem arról híres, hogy a közvélemény hatására hozzon meg fontos döntéseket. Sokatmondó, hogy Medvegyev egy ideig hallgatott a vádak kapcsán, majd mindent letagadott.

A hétfői tüntetéseken is megannyi fiatal tűnt fel. Hírek szerint Oroszország számos gimnáziumában és felsőoktatási intézményében kicsapással fenyegették meg azokat, akik részt vesznek a megmozdulásokon. A fenyegetés azonban sokakat így sem tántorított el. Egy a tüntetésen megjelent fiatal, a 20 esztendős Anarbek Burszujev a Frankfurter Allgemeine Zeitung tudósítójának elmondta, azért ment el, mert felháborítja az országban tapasztalható korrupció. Többen ezúttal is Medvegyev azonnali távozását követelték. Burszujev közölte továbbá, hogy hazájában Putyin-kultusz uralkodik, és az állami média azt harsogja, hogy a Nyugat Oroszország ellensége. „Mi azonban nem akarunk vitát” – fejtette ki.

A Putyin-párti sajtó igyekezett csekély jelentőséget tulajdonítani a megmozdulásoknak. A Rosszijszkaja Gazeta kormánypárti lap azzal vádolta a tüntetőket, hogy „egy kis csoport el akarja rabolni az ünnepünket”. A tüntetők célja csak az, hogy „nyugati kamerák előtt díszelegjenek”. A Komszomolszkaja Pravda egyenesen provokációról beszélt, cikke szerint Navalnij „nem békés tüntetést akart”. A lapból azért kiderült, hogy nem csillapodnak a megmozdulások. A Moszkovszkij Konszomolec sem fukarkodott Navalnij bírálatával. „Már volt egy Leninünk, nincs szükségünk egy másikra” – írta a lap.

Nemzetközi bírálatok
Éles bírálatokkal illette az Egyesült Államok az oroszországi letartóztatási hullámot. Sean Spicer fehérházi szóvivő felszólította az orosz hatóságokat, engedjék szabadon a békésen tüntető embereket. Oroszország polgárai olyan kormányzatot érdemelnének, amely lehetővé teszi, hogy „félelem nélkül gyakorolhassák jogaikat” – tette hozzá. Az Európai Parlament is bírálatokkal illette Moszkvát. Antonio Tajani, az EP elnöke aggodalmát fejezte ki Navalnij letartóztatása kapcsán. Guy Verhofstadt, a az EP liberális frakciójának vezetője Navalnij haladéktalan szabadon engedését követelte. Az Amnesty International a tüntetőkkel szemben alkalmazott erőszak miatt tiltakozott.

Rónay Tamás

Lájkoljon minket a Facebook-on is!