Előző
Következő
új cikk

Belföld

CEU: Elnézte a listát a Magyar Hírlap

nepszava.hu|2017. jún 13. 16:14
[A+ A-]

Fotó: Vajda József

A Magyar Hírlap pénteki cikkében azt írta, a QS felsőoktatási intézményeket számba vevő rangsorában (QS World University Rankings) nem szerepel a CEU, pedig az egyetem külső támogatói szívesen hivatkoznak erre a listára. A CEU reagálása szerint abban a felsorolásban csak olyan egyetemek szerepelnek, amelyek alapképzést is nyújtanak - számol be a vitáról az edu.hu

A Magyar Hírlap pénteki cikkében az olvasható, a QS 2018-as rangsorán "nyoma sincs a Central European Universitynek, azaz a magyarországi Soros-egyetemnek", pedig "ez az a rangsor, amelyre a Soros-egyetem külső propagátorai hivatkoznak", így "nem létezik az egyetem elit-státusza". 

Az intézmény reagálva a cikkre, azt írta: "a CEU a QS általános felsőoktatási rangsorában (QS World University Rankings) nem szerepel, mivel az olyan egyetemeket listáz, amelyek alapképzést is kínálnak. Ezzel szemben a CEU kizárólag mester- és posztgraduális képzéseket indít. Ugyanez mondható el a Shanghai általános felsőoktatási rangsorról (Shanghai Global Ranking)". 

A QS március elején publikált képzésterületi rangsoraiban a következő eredményeket érte el a CEU: a politikatudomány és nemzetközi tanulmányok programja a 42. legjobb, szociológia, filozófia, valamint társadalompolitika és adminisztrációs képzései az 51-100. hely közötti helyezést érték el, történelem képzése a 101-150. hely között foglal helyet, jogi programja a 151-200. hely között van. A CEU közgazdaságtan és ökonometria programja szintén a 151-200. hely között található.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!