Előző
Következő
új cikk

Sport

Mennyből a pokolba jutott Storck és a válogatott

Népszava|2017. jún 14. 05:51
[A+ A-]

Az utóbbi hónapok eredményei máris feledtették az egy évvel korábbi sikert. FOTÓ: MTI/ILLYÉS TIBOR

Egy éve győzelemmel debütált a válogatott az Európa-bajnokságon, azóta viszont lejtmenetbe kapcsolt.

Mindenki tudta, hogy nehéz lesz. Már a világbajnoki-selejtezők csoportbeosztásának 2015-ös kisorsolása után is azt diktálta a realitás, hogy Magyarország számára a csoport 3. pozíciója lehet elérhető, Bernd Storck – akkor még megbízott – szövetségi kapitány értékelése azonban a történtek fényében túlzóan optimistán számolt. „Sportigazgatóként úgy gondolom, összességében jónak mondható a sorsolásunk, hiszen a negyedik, ötödik és hatodik kalapból olyan ellenfeleket kaptunk, amelyek ellen nyernünk kell majd a sorozatban” – idézte két éve az mlsz.hu a Feröer-szigetekre, Lettországra és Andorrára utaló Storckot. – A portugál csapat kiemelkedik a csoportból, de két éve még Svájc is a nyolcadik helyen állt a FIFA világranglistáján, tehát nem kérdés, hogy mindkét együttes előttünk jár jelenleg. Ezzel együtt hazai pályán, egy jól szervezett magyar válogatottnak egyik rivális ellen sem kell majd esélytelenül felmennie a pályára – nyilatkozta akkor a német szakember.

Csakhogy az azóta eltelt időszakban alaposan felsrófolta az igényeket a tavaly nyári Európa-bajnokság: egy éve ilyenkor örömmámorban úszott az ország, miután 2016. június 14-én este a magyar labdarúgók Bordeux-ban 2-0-ra legyőzték Ausztriát. Az álomszerű szereplés egy Izland és a – későbbi győztes – Portugália elleni döntetlennel folytatódott (1-1 és 3-3 – a szerk.), majd a csoportelsőként továbbjutó csapat álmainak Belgium vetett véget (4-0).

Az első pofon aztán mindjárt a kontinenstorna utáni első tétmérkőzésen, Tórshavnben érte az immáron Király Gábor és Juhász Roland nélkül kiálló nemzeti együttest. Szerencse és a kapufa is kellett hozzá, hogy mindjárt a sorozat 1. fordulójában ne történjen meg az, ami pénteken Andorrában, a végül gól nélküli döntetlent elérő Feröer válogatottja ugyanis nem volt esélytelen az Eb nyolcaddöntős ellenféllel szemben.

A következő játéknapon talán az utóbbi hónapok legjobbját nyújtva maradt alul Budapesten a Storck-csapat Svájc ellen (2-3), amely az ősszel még hozta a „kötelezőket”: októberben Lettországban, novemberben hazai közönség előtt, Andorra ellen sikerült győzni (előbb 2-0-ra, majd 4-0-ra).

Ami viszont azóta történt, annak egyértelműen az andorrai szégyen a mélypontja. A legutóbbi négy találkozóján gólképtelen maradt Magyarország, három mérkőzésen ráadásul bevallottan „kísérleti csapatot” favorizált Storck – egészen fiatal vagy akár élvonalbeli tapasztalat nélküli játékosok ölthették magukra a címeres mezt Svédország, Portugália, Oroszország és Andorra ellen, miközben a két legjobb formában lévő magyar támadó, Nikolics Nemanja és Futács Márkó hiába várt a meghívóra. Az elhibázottnak tűnő válogatási elv Andorra otthonában bosszulta meg igazán önmagát, a nemzeti válogatott ugyanis erősen tartalékos, már-már rangjához méltatlan összeállításban bukott el a jóval lelkesebb, ám mégis amatőrökből, azaz nem hivatásos labdarúgókból álló ellenféllel szemben.

Kijelenthető, hogy alig egy esztendő leforgása alatt az ünnepelt egyletből nevetség tárgya lett, Stork pedig csütörtökön a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) színe előtt köteles beszámolni a mögöttünk hagyott időszak munkájáról. Az információink szerint már az utódlás kérdésével is foglalkozó MLSZ elnöksége mindenképpen nehéz döntés előtt áll, hiszen Storck több mint szövetségi kapitány: az évek alatt a teljes utánpótlás felügyelete is a német sportigazgató – és a hozzá hű – stábja kezébe került, azaz Storck kiválása magában hordozza az újrakezdés kényszerű szükségességét is.

Persze, sokak szerint önmagában már az andorrai fiaskó is újraindításért kiált.

Hatos Szabolcs

Lájkoljon minket a Facebook-on is!