Előző
Következő
új cikk

Külföld

Fehér házi káosz

Népszava|2017. jún 14. 05:35
[A+ A-]

A kormánytagok egyenként „hűségesküt” tettek Trump nagy örömére. FOTÓ: GETTY IMAGES

Trump leváltaná a különleges ügyészt. Repülhet az igazságügyi miniszter is.

Noha az amerikai elnök azt a látszatot akarta kelteni bizarr kormányülésével, hogy sikert sikerre halmoz, a valóság egészen más. A tárcavezetők hízelgő nyilatkozatai dacára a Trump-kormányzat nagyon kevés eredményt tud felmutatni. A már második változatban bevezetett, hat muszlim országra vonatkozó utazási tilalmat újabb fellebbviteli bíróság blokkolta, hamarosan a legfelsőbb bíróság előtt landol. Az egészségügyi reform a szenátusban parkol, Trump beígért adócsökkentéseihez még hozzá sem tudtak kezdeni. Az adminisztráció fölötti sötét felhők viszont sokasodnak.

Reince Priebus személyzeti főnöknek Trump ultimátumot adott, ha július 4-ig nem tesz rendet a Fehér Házban, akkor meneszti posztjáról. Trump eredetileg nem Priebust, hanem a szélsőjobboldali Breitbart portál volt főnökét, Steve Bannont akarta megtenni stábfőnökének, csak a nagy felzúdulás nyomán választott hivatásos republikánus politikust. Egyre inkább úgy tűnik, mégis a minél rosszabb, annál jobb elvet valló, destruktív Bannon-szárny gyakorolja a legnagyobb befolyást az elnökre.

Az igazságügyi tárca vezetőjének szintén inog a széke. Jeff Sessions volt alabamai szenátor tegnap (lapzártánk után) tanúskodott a szenátus hírszerzési bizottságában a Trump-kampány kétes orosz kapcsolatai ügyében. Sessions maga is sáros, hiszen kinevezése előtti meghallgatásán „elfelejtette” megemlíteni, hogy háromszor is találkozott a washingtoni orosz nagykövettel, Szergej Kiszljakkal. Két találkozót már elismert, a harmadikról James Comey, a volt FBI-főnök tájékoztatta a szenátorokat múlt héten. Ezt követően Sessions maga ajánlotta fel, hogy szintén elmegy a bizottságba, s meglepetésre vállalta, hogy nyílt ülésen tanúskodik.

Trump egy barátja, Christopher Ruddy, a Newsmax Média vezetője a PBS közszolgálati csatornának azt nyilatkozta, Trump azt fontolgatja, hogy leváltja a különleges ügyészt, Robert Muellert. Ez még James Comey menesztésénél is nagyobb botrányt keltene. Ha az igazságügyi tárca helyettes vezetője, Rod Rosenstein ezzel nem értene egyet, neki is mennie kellene. Sean Spicer fehér házi szóvivő szerint Trump nem is találkozott barátjával, amikor hétfőn a Fehér Házban járt. Ruddy azonban kiáll a sztorija mellett. Muellert kinevezésekor az egekbe dícsérték, az elmúlt napokban több republikánus politikus is megpróbálta hitelteleníteni, még Newt Gingrich volt házelnök is beszállt befeketítésébe. Az amerikai média ismét Richard Nixont, s a „szombat esti mészárlást”, a Watergate-vizsgálatot vezető különleges ügyész, Archibald Cox leváltását emlegeti.

Nincs lehallgató rendszer
Az elnök védelmét ellátó titkosszolgálat közölte, a Fehér Házban nem működik lehallgató rendszer. Donald Trump Twitteren azzal próbálta fenyegetni James Comeyt, hogy hangfelvétel készülhetett kettejük megbeszéléséről az Ovális Irodában. Comey szerint ettől az elnöknek kell inkább tartania. A milliárdos a Trump-toronyban gyakorta felvette tárgyalópartnereivel folytatott beszélgetéseit, de eddig nem árulta el, ugyanezt teszi-e az elnöki rezidencián is. A képviselőház és a szenátus illetékes bizottságai kérik a felvétel átadását, ha valóban létezik.

Elekes Éva

Lájkoljon minket a Facebook-on is!