Előző
Következő
új cikk

Külföld

DUP: A jövő narancsszínű

Népszava|2017. jún 14. 05:39
[A+ A-]

Theresa Maynek mozgalmas napja volt kedden, előbb az észak-ír unionistákkal egyeztetett, majd Párizsban Emmanuel Macronnal tanácskozott.

Első alkalommal ült össze tegnap reggel a kabinet a múlt heti választás után, majd délután megalakult az új parlament. A Downing Street 10.-ben tartott megbeszélésen az asztal körül az eredetileg reméltnél több ismerős arc foglalt helyet, miután választási blamázsa után May nem tudta végrehajtani a tervezett nagyszabású kormányalakítást.

A kabinet ülésének legfontosabb témája az eredetileg jövő hétfőre tervezett királynői programbeszéd előkészítése volt. Ahhoz, hogy a Ház II. Erzsébetet “égetve” ne szavazza le a parlamenti ciklus első évének törvényhozási terveit, dűlőre kell jutni az ultrakonzervatív Demokratikus Unionista Párt (DUP) tíz képviselőjével. Nincs szó olyan formális koalícióról, mint amilyent a toryk 2010-ben kötöttek a liberális demokratákkal, hanem egy “bizalomépítési és támogatási” paktumról a költségvetés és hasonló fajsúlyú törvényjavaslatok elfogadására. A DUP vezetője, Arlene Foster és társai még az egyeztetés előtt a napsütéses Westminsterben fényképezkedtek. A párt alapító atyja, Ian Paisley tiszteletes hasonló nevű fia - feltehetőleg szállóigét alkotva - kijelentette: “A jövő narancsszínű”, utalva a lojalistákhoz szorosan kapcsolódó Orániai Rend zászlójának színére.

A DUP szerint “pozitív szellemben” zajlott csúcstalálkozó után akár szerdán vagy csütörtökön létrejöhet a megállapodás. Az együttműködésnek azonban több volt a bírálója, mint a támogatója. A fő kifogás, hogy sérti a brit kormány pártatlanságát az északír békefolyamatban. Sir John Major egykori tory kormányfő “aggodalmának” adott hangot, amiért felszínre törhetnek az északír közösség alapvető ellentétei. A DUP pozitív hozzáállása nélkül viszont működésképtelenné válna a konzervatív adminisztráció és megnyílna az út a Munkáspárt kormányalakítási kísérletei előtt. Jeremy Corbynt minden körülmények között távol kell tartani a hatalomtól - talán ez az egyetlen kérdés, amiben minden konzervatív politikus egyetért.

Theresa May tegnap alapos ledorongolást kapott az Európai Uniótól is. A Financial Times-ban megjelent interjújában Michel Barnier Brexit-ügyi főilletékes közölte: “Nem tud önmagával tárgyalni”. Figyelmeztette a szigetországot az idő rövidségére és egy tárgyalócsapat kinevezésének fontosságára, ha “el akarja kerülni, hogy Nagy-Britannia megállapodás nélkül zuhanjon ki az unióból”. A brit üzleti és pénzügyi élet számos vezetője, s legalább 80 ezer ember írt alá egy petíciót, amelyben összpárti Brexit-team kinevezését sürgették.

R. Hahn Veronika (London)

Lájkoljon minket a Facebook-on is!