Előző
Következő
új cikk

Belföld

Mobilgát - Tarlóst megbízta a Fővárosi Közgyűlés

Népszava-összeállítás|2017. jún 14. 11:41, frissítve: 2017. jún 14. 13:02
[A+ A-]

A Római-part megmaradásáért küzdő civilek akciója MTI Fotó: Soós Lajos

A Fővárosi Közgyűlés előtt - amin visszavonták a Bálna eladásáról szóló javaslatot - mintegy húsz aktivista tüntetett a Római-parti mobilgát ellen. Hiába, az ülésen ugyanis felkérték Tarlós István főpolgármestert, hogy gondoskodjon az árvízvédelmi létesítmény megvalósításához szükséges engedélyezési eljárások megindításáról. A képviselők döntöttek a Blaha Lujza tér felújításáról, az M3-as zajvédő fal építéséről, valamint egy rövidpályás úszó világbajnokság rendezésének támogatásáról is.

A testület 18 igennel, 4 nem szavazat ellenében és 2 tartózkodás mellett döntött arról, hogy felkérik Tarlós Istvánt az engedélyezési eljárások megindítására, miután a képviselők tudomásul vették a Csillaghegyi-öblözetben a Duna-parti nyomvonalon megvalósítandó árvízvédelmi létesítményről adott tájékoztatást. Több ellenzéki fővárosi képviselő a vitában arról beszélt, hogy a hiányos dokumentumok miatt, bizonyos tervek ismerete nélkül nem lehet a kérdésben felelősségteljes döntést hozni. Tarlós István viszont kiemelte: a védmű ügyében már 5-6 szakvélemény készült, és már "nincs idő várni", mielőbbi megoldásra van szükség.

Hiába tüntettek
Az ülés előtt körülbelül húsz, a Római-part beépítése ellen küzdő aktivista a HelloRómai - Lángos vagy beton című újságját osztogatta a közgyűlésen megjelenteknek. Közben olyan transzparenseket lehetett látni, amelyekre az volt írva: "elérhető, nyilvános dokumentumokat, terveket, igazolásokat!"; "Meg kell hallgatni a helyiek véleményét!"; "Mobilgát = Havária".

Csárdi Antal, az LMP budapesti képviselője az ülés előtt úgy fogalmazott, nemcsak a fák, hanem az emberek életének és vagyonának biztonsága érdekében is azt kérik, ne a parton valósuljon meg a Római-part árvízvédelme. Szerintük jelenleg teljesen megalapozatlan árvízvédelmi tervek vannak a közgyűlés előtt, ezért azt kérik, hogy a testület ne döntsön a kérdésben, hanem teljesen gondolja azt újra.

MTI Fotó: Soós Lajos

MTI Fotó: Soós Lajos

Horváth Csaba, az MSZP képviselője azt mondta: nem érti, miért nem dönthet egy helyi népszavazás a Római-part árvízvédelméről. Hozzátette, a legjobb és legolcsóbb megoldás itt az lenne, ha az új gáthoz kevesebb mint 4 milliárd forintból kisajátítanák a part menti szabad ingatlanokat.

Amiről döntöttek még

Nem adják el a Bálnát

Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes visszavonta a Bálna Budapest Kereskedelmi és Kulturális Központ nyílt pályázati eljárás lefolytatása útján történő értékesítéséről szóló javaslatát. A napirendi vitában több ellenzéki fővárosi képviselő kritizálta a napirendi változtatásokat, valamint azt, hogy bizonyos előterjesztések pótkézbesítéssel kerülnek a testület elé. Tarlós István kijelentette, hogy igazat ad a pótkézbesítések esetében a kritikát megfogalmazóknak.

Lásd még: Döntött a Fővárosi Közgyűlés a Bálnáról

Budapest rövidpályás úszó vb-t is rendezne

A Fővárosi Közgyűlés szerdán pénzügyi kötelezettségvállalás nélküli elvi hozzájárulást adott a Magyar Úszószövetségnek arra, hogy megpályázza a 2022-es, vagy a 2024-es rövidpályás úszó világbajnokság megrendezését.   A képviselők 23 igen szavazattal, 2 tartózkodás mellett fogadták el az erről szóló, a helyszínen kiosztott javaslatot, amely mellett Bienerth Gusztáv, az úszószövetség elnöke érvelt a közgyűlés előtt. A sportvezető elmondta, Budapest és Magyarország a világ egyik úszóközpontjává vált, a szóban forgó rendezvény megrendezése pedig tovább növelheti a főváros és az ország hírnevét.  Kiemelte, a Duna Arénát úgy alakították ki, hogy az alkalmas legyen a 25 méteres medencében zajló rövidpályás verseny lebonyolítására, amely várhatóan hat napig tartana és mintegy háromezer részvevőt fogadna. Bienerth Gusztáv kérdésre válaszolva közölte, az úszószövetség azért kéri Budapest támogatását, mert a Nemzetközi Úszószövetség (Fina) a napokban úgy döntött újra kinyitja a jelentkezés lehetőségét, a rendezőről pedig budapesti kongresszusán dönt.

Felújítják a Blahát

A budapesti Blaha Lujza tér felújításáról is döntöttek szerdán, a tervek szerint a 1,8 milliárd forintból megvalósuló rekonstrukció kivitelezése a jövő év végén kezdődhet majd meg és 2019 végére fejeződhet be. A Fővárosi Közgyűlés 24 igen szavazattal, 2 tartózkodás mellett támogatta a rekonstrukciót. Tarlós István főpolgármester azt mondta, hogy messzemenőkig támogatja a tér felújítását. Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes közölte, hogy most kezdik el a tervezést.

Lásd még: Felújítják a Blaha Lujza teret

A Fővárosi Közgyűlés ülése MTI Fotó: Soós Lajos

A Fővárosi Közgyűlés ülése MTI Fotó: Soós Lajos

Megépül az M3-as zajvédő fala

Megépül a zajvédő fal az M3-as autópálya fővárosi bevezető szakaszán, a XV. kerületben - döntött szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés. A testület egyhangúlag támogatta a bruttó 360 millió forintos beruházást. A kivitelezés várhatóan júliusban kezdődik. A tervek szerint 2018-ban készül el a zajvédő fal a Wesselényi utcai gyalogos-felüljáró és a Szentmihályi út között 1,2 kilométer hosszon. A magassága 4 méter lesz, az alsó része cementkötésű faapríték anyagú zajárnyékoló elemekből, míg a felső két méter magas átlátszó elemekből készül majd.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!