Előző
Következő
új cikk

Belföld

Blokád alatt az Auróra - Este tízkor csaptak le a rendőrök

Népszava|2017. jún 15. 05:09
[A+ A-]

Népszava fotó/Tóth Gergő

Biztosak lehetünk abban, hogy a magyar rendőrség nem az Aurórában végrehajtott akciójával fog előhozakodni, ha minden idők legnagyobb drogfogásával szeretne dicsekedni.

Biciklit toló édesanya lép ki két kisgyerekkel a kapun, váltásként másik anya érkezik a kislányával. Bár még csak a délutáni órákban vagyunk, nem pont így képzelünk el egy tipikus drogtanyát. A VIII. kerületi Auróra több egyszerű kocsmánál: civil szervezeteket befogadó közösségi térként, koncertek, előadások és vitafórumok helyszíneként, alternatív kezdeményezéseket felkaroló létesítményként is működik. A rendőrök szombat este, nem sokkal tíz óra előtt szállták meg a helyet.

Előzőleg két civilruhás fényképezte a vendégeket, főleg azokat, akikről feltételezték, hogy „szert” használnak – idézi fel a történteket Lukács Áron, az Auróra kommunikációs koordinátora. A rendőrök aztán katasztrófavédelmisekkel és önkormányzati alkalmazottakkal kiegészülve jöttek, nagyjából harmincan voltak. Mindenkit igazoltattak, mindenkinek a ruházatát átvizsgálták. Minden négyzetcentimétert átkutattak drogkereső kutyákkal: „blokád alá vették a házat, se ki, se be”.

A rendőrök lakossági bejelentésekkel indokolták a razziát, hol droghasználatra, hol hangoskodásra hivatkoztak. Az intézkedés 14 órán keresztül tartott. Lukács Áron szerint 117 embert igazoltattak,15 huszonéves fiatalt állították elő. Az akciót a Zengető fesztivál estéjére időzítették. A rendezvény a kender, egy régi magyar haszonnövény mai alkalmazásának lehetőségeiről szólt. A rendőrség nagy mennyiségű, illegális drognak nem minősülő kendert is lefoglalt.

Az előállított fiatalok mindegyikénél házkutatást tartottak. „Tudomásunk van olyan esetről, hogy valakinél semmit nem találtak, ennek ellenére őt is előállították, nála is házkutatást tartottak” – mondja Lukács. A nagyszabású razzia eredménye pár tabletta és némi „kábítószergyanús növényi anyag”. A police.hu-ra feltett rendőrségi videó tanúsága szerint az egy embernél talált legnagyobb mennyiség sem ért el a 2 grammot. Olybá tűnik, hogy a magyarországi kábítószerszerpiacot egyelőre nem érte végzetes csapás.

Az Auróra nem titkoltan ellenzéki hely. Elég csak körülnézni. A kétfarkú kutyapárt matricáin kívül (az egyik éppen témába vág: „Marilizáljuk a legahuánát!”) láthatunk a miniszterelnököt kevéssé hízelgő szövegkörnyezetben említő üzeneteket is. Ilyen például egy fekete-fehér felirat: „Éljen a CEU, éljen a TASZ, Orbán Viktor hülye f…”.

Kérdésünkre, hogy a razziának lehetnek-e politikai okai, Lukács Áron diplomatikusan válaszolt: „Súlyos lenne azt állítani, hogy a rendőrség a katasztrófavédelemmel és az önkormányzattal összefogva politikailag motivált akciót hajt végre”.

Furcsaságok azonban akadnak bőven – teszi hozzá. Ha valaki kicsit is képben van, tudja, hogy a belvárosi éjszakai szórakozóhelyek szinte bármelyikében lényegesen nagyobb fogás reményében akciózhatna a rendőrség. (Hasonló érvelt Juhász Péter, az Együtt elnöke is, aki kinyilvánította szolidaritását az Aurórával. A Belügyminisztérium reagálása: „a magyar rendőrség képes arra, hogy Juhász segítsége nélkül felelősen eldöntse, milyen intézkedésekre van szükség állampolgáraink biztonsága érdekében”.)

Panasz és együttműködés
A belső udvarral rendelkező Auróra tavaly az épület melletti volt parkolóban is kerthelyiséget nyitott. Előtte egyeztettek a szomszédos házak lakóival. Kéréseiket akceptálva a kerthelyiség csak este tízig van nyitva, nagyobb rendezvényeken biztonsági őröket alkalmaznak, a vendégeket feliratok kérik, hogy legyenek tekintettel a lakókra – sorolja Lukács Áron. Ezzel együtt vannak panaszok, és elmondása szerint is előfordul, hogy a vendégek nem a megfelelő módon viselkednek. Fontosnak tartja, hogy az Auróra a környékbeliek által is használt közösségi hely legyen: „mindent elkövetünk, hogy megszüntessük a konfliktusokat és jó együttműködést alakítsunk ki a lakókkal”.

Lukács mindenképpen aránytalannak tartja a fellépést, már csak azért is, mert – amennyire a rendőrségtől kapott információkból kihámozható – az akció költsége meghaladta a félmillió forintot. Ehhez képest egyetlen dílert, drogterjesztőt sem sikerült elkapni. Pedig a hatóságok elsődleges célja elvileg nem a fogyasztók lekapcsolása, hanem a terjesztői hálózatok felszámolása lenne.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) arra hívta fel a figyelmet, hogy az ombudsman már csaknem tíz évvel ezelőtt törvénytelennek minősítette a hasonló típusú „drograzziákat”. A TASZ ingyenes jogi segítséget nyújt az Aurórában előállított fiataloknak.

Főhadiszállás
Miközben a kormány a CEU ellen folytat hadjáratot, Nick Griffin, egy hírhedt brit fajvédő az Aurórát nevezte a „Soros-birodalom” magyarországi főhadiszállásának egy budapesti szélsőjobboldali konferencián. Ezen felbuzdulva a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) tagjai plakátokat ragasztgattak ki a bejárathoz, emblémákat festettek a járdára. Utóbbiak még mindig láthatók: az aurórások nem pazaroltak energiát arra, hogy eltüntessék azokat.Czene Gábor

Lájkoljon minket a Facebook-on is!