Előző
Következő
új cikk

Külföld

Baseballozó képviselőkre lőttek - Többen megsérültek

nepszava.hu|2017. jún 14. 17:23
[A+ A-]

Illusztráció/Getty Images

Az amerikai kongresszus republikánus képviselőire támadt egy fegyveres a főváros, Washington egyik kerületében, Alexandriában. A képviselők éppen baseballedzésen vettek részt - tudósít az Euronews.

Szemtanúk beszámolója szerint a férfi 10-20 lövést adott le a politikusok irányába. Többen megsérültek, köztük Steve Scalise a kongresszusban többségben lévő republikánusok egyik vezető képviselője is. Őt a csípőjén találta el egy golyó, de túléli – erről tájékoztatta a sajtót Mike Lee szenátor. Az alexandriai rendőrség egy gyanúsítottat vett őrizetbe. A helyszínt lezárták. Donald Trump elnököt tájékoztatták a támadásról.

Az MTI azt írja: a rendőrség az elkövetőről és a lövöldözés lehetséges motívumairól egyelőre nem nyilatkozott. A legfrissebb jelentések szerint a lövöldözésben Scalise képviselő mellett még négy embert ért lövés, két rendőrt, és kongresszusi politikusok mellett dolgozó két munkatársat. Egyikük sérülése sem életveszélyes. Szemtanúk szerint az elkövető gyors egymásutánban adott le több lövést, szinte vaktában lövöldözött a sportoló politikusokra. A louisianai Steve Scalise a kongresszus egyik legmagasabb rangú republikánus képviselője: a párt alsóházi hierarchiájának harmadik helyét, a frakció fegyelmi és szervezési ügyeiért felelős "whip" pozícióját tölti be.

Donald Trump elnök közölte: tudomása van az incidensről, és az alelnökkel együtt szoros figyelemmel követi a fejleményeket. Trump a Twitteren igaz barátnak és hazafinak nevezte Steve Scalise-t.  Michael Brown, az alexandriai rendőrség vezetője újságíróknak elmondta: "a helyzet stabil, pillanatnyilag semmiféle veszély nincs, az esetet lezártnak tekintik és a vizsgálatot megindították".  A nyomozásba bekapcsolódott a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) is.

A republikánusokhöz közel, egy másik sportpályán demokrata párti törvényhozók tartották edzésüket, valamennyien hallották a lövéseket, és azonnal abba is hagyták az edzést. A politikusok egyébként a hétvégén tartandó jótékonysági baseball-meccsre készültek.  A kongresszus politikusai - demokraták és republikánusok egyaránt - Twitter-bejegyzésekben és rövid televíziós interjúkban reagálnak a történtekre. A CBS televíziónak nyilatkozó Rand Paul, kentuckyi szenátor szerint lehetett az incidensnek politikai motívuma, hiszen csakis republikánus politikusokat ért a támadás. Jeff Flake arizonai szenátor a CNN hírtelevízió munkatársának a sportpályán nyilatkozva kaotikusnak írta le a helyzetet, mint mondta a politikusok egy része a földre vetette magát, mások Scalise felé rohantak.

Washingtonban a Capitolium környékén megszigorították a biztonsági intézkedéseket, megsokszorozták a rendőri jelenlétet. A kongresszusban szerdán valamennyi szavazást és meghallgatást elhalasztották, Donald Trump elnök programjait átszervezik. Az elnök várhatóan beszédet mond. A first lady, Melania Trump Twitter-üzenetben mondott köszönetet a rendőrségnek és a mentőknek a gyors intézkedésekért.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!