Előző
Következő
új cikk

Belföld

Konzulátust kapnak a skóciai magyarok

Népszava|2017. jún 15. 05:08
[A+ A-]

Rendhagyó fogadóórán beszélgetett az Edinburghban élő magyarokkal Ujhelyi István - Fotó: Szalai Tamás Lajos

Szolgál még meglepetésekkel a hazai politikai élet: szocialista javaslatra nyithat konzulátust a külügy, hogy megkönnyítsék több ezer skóciai magyar életét.

Állandó magyar konzulátus nyílhat a skóciai Edinburghban Ujhelyi István kezdeményezésére. A Népszava értesülései szerint ugyanis az MSZP alelnökének, EP-képviselőjének javaslata célba ért a külügyi tárcánál, és még az idén megnyílik a diplomáciai képviselet.

„A skóciai magyarok komoly hátrányt szenvednek amiatt, hogy a Nagy-Britanniában lévő magyar nagykövetség a szigetország másik végében, több mint félezer kilométerre van Londonban. Ez nem csupán az adminisztratív kötelezettségek esetében okoz olykor leküzdhetetlen nehézséget, de például jelentősen korlátozza a szavazásokon való részvételüket is” – fogalmazott Ujhelyi István még márciusban, amikor – a skót kormány képviselői mellett – rendhagyó fogadóórán találkozott az Edinburghban élő magyarokkal is. A politikus rámutatott, hogy az élesbe forduló Brexit-folyamat és az erre válaszként körvonalazódó skót függetlenségi törekvések különösképpen indokolttá teszik, hogy a nagyszámú magyar kolóniának minél közvetlenebb és hatékonyabb képviselete legyen az északi országban. Skóciában csaknem tízezer, Edinburghban legalább hétezer magyar él.

Ujhelyi most lapunknak elmondta: edinburghi útja során tárgyalt a skót kormány külügyekért felelős miniszteri rangú képviselőjével, Fiona Hysloppal is, aki arról biztosította, hogy a skóciai kabinet elkötelezett az uniós állampolgárok, így az ott dolgozó magyarok státuszának és jogainak megőrzése iránt. „Ezt a fajta nyitottságot álláspontom szerint támogatni és erősíteni kell, ehhez pedig kormányzati lépés kell: egy új, állandó konzulátus mielőbbi megnyitására van szükség. Sokatmondó, hogy a lengyelek, horvátok, szlovákok és a románok is saját konzulátust tartanak fenn Skóciában, egyedül a magyar állam nem tartotta eddig fontosnak ezt. "Nem hagyhatjuk, hogy több ezer magyar honfitársunk – különösen a törékeny brit folyamatok közepén – ne a leggyorsabb és legközvetlenebb segítséget kapják, ha szükségük van rá” – érvelt Ujhelyi, aki javaslatát írásban megküldte Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszternek is.

A Népszava információi szerint a szocialista EP-képviselő célt is ért, a külügyi tárcánál ugyanis nemrég eldöntötték, hogy állandó konzulátust nyitnak Edinburghban. Úgy tudjuk, a diplomáciai képviselet már idén megnyitja kapuit, a magyar külügy jelenleg a brit fél adminisztratív jóváhagyását várja.

A skót fővárosban élő Jákri Orsolya – aki az EP-képviselői fogadóóra résztvevőjeként egyik ötletgazdája volt a javaslatnak – a Népszavának azt mondta: az új, állandó konzulátus komoly előrelépést jelent, a jelenlegi tiszteletbeli konzulnak ugyanis csak korlátozott eszközök állnak rendelkezésére. „Tennivaló viszont van bőven, egyre több magyar keresi a boldogulást Skóciában, sokan felkészülés és érdemi háttér nélkül vágnak neki az ismeretlennek. A helyi magyarok a hivatalos ügyeiket jelenleg csak Londonban tudják intézni, ami sokaknak komoly akadályokat jelent. Reméljük ez most érdemben változni fog” - fogalmazott az Edinburghban élő magyar családanya.

Jelenleg 109 magyar diplomáciai képviselet - javarészt nagykövetség - van a világban, ebből kevesebb, mint 20 főkonzulátus.

Keretes1:

Jákri Orsolya szerint a helyi magyarok a hivatalos ügyeiket jelenleg csak Londonban tudják intézni, ami sokaknak komoly akadályokat jelent. "Reméljük ez most érdemben változni fog”

Lájkoljon minket a Facebook-on is!