Előző
Következő
új cikk

Belföld

Bátor a magyar, de halandó

Népszava|2017. jún 15. 05:16
[A+ A-]

Thinkstock illusztráció

Kormányzati bátorságként értékelte Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár azt, hogy most először készült az egészségügyi rendszer teljesítményéről szóló mintegy 1100 oldalas értékelés.

Még egyetlenegy kormány sem szedte össze, hogy pontosan mi a helyzet: hogyan működik az ellátórendszer, milyen betegségek szedik leginkább az áldozatokat. Most viszont megvan, és két év múlva meg lehet nézni, hogy hova jutottunk. Megtette-e az egészségpolitika azokat a lépéseket amelyektől az emberek hosszabban és jobb egészségben élhetnek, azaz, hogy a dolgok jobb irányt vettek-e – mondta az államtitkár a minap nyilvánosságra került dokumentumról, melynek adatai két napja rémisztgetik a hírfogyasztókat.

A hazai egészségügy teljesítményét elemző dokumentum az Állami Egészségügyi Ellátó Központ koordinálásával sok száz ember munkájával készült. Ebben sorra veszi azokat a tényeket, ami miatt a halálozási és megbetegedési rangsorokban az unió lemaradói közé sorolják a magyarokat. Az adatok sokkolók. A 65 éves koruk előtt meghalt embereknek több mint fele ma is élhetne, ha időben születnek megfelelő pénzügyi, népegészségügyi döntések, köztük olyanok is, melyek életmódváltásra ösztönözték volna az embereket. Egy év alatt több mint 17 és fél ezer embert menthetett volna meg az, ha időben orvoshoz kerül, és további 18 ezer halála lett volna megelőzhető megfelelő népegészségügyi beavatkozásokkal, az életmód, a társadalmi-gazdasági helyzet és a környezeti tényezők megváltoztatásával.

Ónodi-Szűcs Zoltán óva intett mindenkit, hogy a teljesítményértékelés egyes adatait kiragadja. Mint mondta: az elemezésben szereplő megállapítások csak összefüggéseikkel, a folyamatok egyéb körülményeivel együtt értelmezhetőek.

Danó Anna

Lájkoljon minket a Facebook-on is!