Előző
Következő
új cikk

Külföld

Kefalónia, az antik görög sziget

Népszava|2017. jún 15. 05:40
[A+ A-]

Görögország szigetei mágnesként vonzzák a turistát. Az jón-tenger, az ókori kultúra és a görög mentalitás érthetővé teszi mindezt. Az intimitást és az igazi történelmi hangulatot talán leginkább Kefalónia őrzi.

Kefalonia a Jón-tenger legizgalmasabb és legvadregényesebb szigete, ahol a természet még csodálatosan érintetlen. Kicsit mintha Homérosz és a Trójai háború korába cseppentünk volna. Igaz, akkor még Szamé néven emlegették. Csak Odüsszeusz hiányzik. Nemrég angol és görög tudósok el is kezdték keresni a hős nyomát a szigeten. A táj arculatának meghatározó eleme az Enos-hegység, mely mint a tenger, úgy hullámzik végig a szigeten.

A szigeten rengeteg látnivalót találunk.

Itt forgatták a közkedvelt filmet, a Corelli kapitány mandolinját, melyben jól látható, hogy mennyire érintetlen itt még a táj. Erre persze mindenki nagyon vigyáz. Nem véletlen, hogy a hatóságok szigorúan ellenőrzik a szállodafejlesztéseket, ennek köszönhetően mindenütt kiváló szolgáltatást kaphat a turista. Viszonylag magas árakkal kell számolni, és ha nem foglalunk időben, akkor nagyon gyorsan elfogynak a legjobb helyek.

A sziget egyik érdekessége, hogy tele van görögfenyőkkel. Akik szeretnek az erdőben barangolni, azok számára igazi paradicsom a fák között sétálni. Másik érdekesség, hogy csak itt található meg a kistestű vadló. A csendes, eldugott kis öblökben mindenki megtalálhatja a számára legjobban megfelelő kikapcsolódási formát. Lehet akár egész nap napozni, úszkálni, vagy épp búvárkodni. A búvárcentrumokat Agia Efimia-ban és Fiscardo-ban találjuk. Ha hajós kirándulásra indulnánk, akkor kiváló kiinduló pont lehet ez a sziget. Több olyan utat is szerveznek, amely több napig tart, és a közelben fekvő szigeteket, városokat érinti. Érdemes egy ilyenre befizetni, hisz a tengerről lenyűgöző látvány tárul elénk. A kerékpártúrák - a sziget domborzatának köszönhetően - leginkább edzetteknek ajánlottak.

A sziget fővárosa 1757 óta Argostoli, mely egyben a legnagyobb település is. Itt minden szórakozási lehetőség megtalálható a hangulatos kávézóktól az éjszakai bárokig, de Kefalóniára nem ezért jövünk igazán.

A sziget bővelkedik pompás strandokat rejtő öblökben, de a legszebbnek a Myrtos Beach-et tartják. Aki csak egyszer is megmártózott ebben a páratlan öbölben elismeri, hihetetlen élmény, még görög viszonylatban is. Assos faluját színes házacskái és a tenger igazi ékszerdobozzá teszik. Kaminia Beach-nél akár száz métert is gyalogolhatunk a lassan mélyülő tengerben. A Melissani-barlang két kilométerre Sami, és 10 kilométerre Argostoli városától, az egyik legismertebb látványosság. 1951-ben fedezték fel és 1963-ban nyitották meg a nagyközönség számára. A benne lévő tó vize érdekes keverék, ugyanis sós tengervíz, valamint édesvíz egyaránt megtalálható benne. A színe viszont káprázatos. Boltíves mennyezetéről cseppkövek lógnak. A turistákat hajókkal szállítják a látványossághoz.

Aki pedig egyéb ínyencségre vágyik az sem fog csalódni. A hely természeti adottságainak, valamint a talajnak köszönhetően itt készítik a híres Robola bort.

Amit még érdemes megkóstolni, az nem más, mint a fekete mazsola. Mivel sokkal finomabb, mint például az arany vagy a barna, ezért is nem meglepő, hogy az angol királyi család asztalán is megtalálható. A finomságok közül nem hagyhatjuk ki az isteni kakukkfűmézet sem.

Igazi Éden, Homérosz módra.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!