Előző
Következő
új cikk

Belföld

Rogán fellélegezhet - Megszüntették a nyomozást

Népszava|2017. jún 14. 21:40
[A+ A-]

Forrás: Google Street View

Rogán Antal fellélegezhet: bár az Európai Csalás elleni Hivatal (OLAF) korábban súlyos visszaélésekre utaló jeleket talált az V. kerületi polgármestersége idején bonyolított, 15 milliárd forintos „Belváros Szíve Programban”, a magyar rendőrség két évnyi nyomozás után néhány napja megszüntette az eljárást.

Polt Péter legfőbb ügyész a Szabó Tímea (Párbeszéd) kérdésére adott válaszában kifejtette, hogy nem volt megállapítható bűncselekmény – írta meg a hvg.hu. A Március 15. tér és a Ferenciek tere felújítását is tartalmazó 15 milliárd forintos program közbeszerzéseit 2008-ban és 2009-ben írta ki a Rogán vezette Belváros-Lipótvárosi Önkormányzat és a főváros. Az uniós hatóságoknak már 2012-ben szemet szúrtak a furcsa közbeszerzések: a kiírók olyan feltételeket támasztottak benne, hogy a felújítási tenderek egy részében végül csak egyetlen pályázó, a Reneszánsz Kőfaragó Zrt.-ből és a Bau Holding 2000 Zrt.-ből alakult Budapest Szíve Konzorcium tudott indulni. Mivel a felújítások költségeinek nagy részét, 9,9 milliárdot az Unió állta, az OLAF nyomozásba fogott, majd 2015-ben súlyos, visszaélésre utaló problémákat állapított meg a beruházás körül, és a támogatás egy részének a visszakérésére tett javaslatot. Emellett az OLAF igazságügyi ajánlást – lényegében feljelentést – is küldött Polt Péter legfőbb ügyésznek.

Az OLAF gyanúsnak találta a Rogán Antal vezette önkormányzat eljárását, de a BRFK nem

Bár az ajánlást az OLAF nem hozhatja nyilvánosságra, Giovanni Kessler OLAF-vezető Jávor Benedek EP-képviselőnek (Párbeszéd) annyit megírt, hogy a közbeszerzéseknél elkövetett visszaélések kapcsán nyomoztak. Ehhez képest Polt Péter mostani leveléből úgy tűnik, hogy a BRFK a milliárdos, egyszereplős közbeszerzésekkel szemben csak egy bagatell ügyet vizsgált két éven át: az V. kerület az egyik felújításhoz tartozó engedélyes és tendertervek elkészítésére egy konzorciummal írt alá szerződést 94 millió forint értékben, majd ugyanez a konzorcium szerződött a tervdokumentáció elkészítésére is. A BRFK szerint ugyan ez szabálysértő volt, ám kár nem érte az önkormányzatot az elévülési idő pedig ebben az esetben öt év, ami már régen letelt. Kérdés már csak az, hogy pontosan mit tartalmazott az OLAF igazságügyi ajánlása? A fővárosi MSZP szerdán nyilvánosan követelte, hogy a főváros tegye nyilvánossá az OLAF ajánlás tartalmát.

 DK: Polt az Orbán-rendszer kiszolgálója
A Demokratikus Koalíció (DK) tiltakozik, hogy az ügyészség megszüntette a Budapest Szíve program nyomán indított büntetőeljárást - jelentette ki Gy. Németh Erzsébet a párt fővárosi képviselője sajtótájékoztatón.
Polt Péter legfőbb ügyész ismét bebizonyította, hogy az Orbán-rendszer kiszolgálója és azért tevékenykedik, hogy a "fideszes bűnbanda szabadlábon maradjon". Ebben a helyzetben a DK kormányra kerülését követően 2018-ban csatlakozni kíván az Európai Ügyészséghez azért, hogy minden korrupt politikus börtönbe kerüljön. 

B. Z.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!