Előző
Következő
új cikk

Sport

Kormánypárti káderek a honi sportvilágban

Népszava|2017. jún 15. 05:51
[A+ A-]

A relatíve eredménytelen olimpia után megingott a bizalom Borkai Zsolt irányába FOTÓ: NÉPSZAVA

Szinte minden jelentős sportszövetség élén politikus áll, ám mindebből nem következik a sporteredmények javulása.

A politikusok sosem vonakodtak a sport segítségével növelni a népszerűségüket, az utóbbi években pedig különösen szorgalmasak lettek. Szinte minden fontos sportszövetségnél fideszes, vagy a párthoz közeli személy vette át a hatalmat. A sportvezetők pedig nyitottak az együttműködésre, mivel a túlnyomórészt közpénzből működtetett sporttámogatáshoz leginkább politikusoktól várhatják a sikeres lobbizást.

Az Országgyűlés éppen a héten fogadta el, hogy a röplabdát a jövőben a látvány-csapatsportok közé sorolják be, melynek élén a fideszes, nyíregyházi polgármester, dr. Kovács Ferenc áll. A törvénymódosítás értelmében a sportág bekerül a társaságiadó-kedvezményen keresztüli támogatások rendszerébe.

A parlament a tavaly őszi ülésszak utolsó napján fogadott el egy adóváltozásokról szóló törvénycsomagot, melynek egyik eleme megváltoztatta a kormánytagok jogállásáról szóló törvényt: így miniszterek és államtitkárok is lehetnek sportszövetségek vagy sportegyesületek vezetői. Mindez Bienerth Gusztáv, kormánybiztos kandidálását tette lehetővé a Magyar Úszószövetség megüresedett elnöki posztjára.

Németh Szilárd rezsibiztos a birkózó szövetséget vezeti, a kézilabda szövetséget Kocsis Máté, Józsefváros fideszes polgármestere irányítja, a korcsolyaszövetséget Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezető vezeti, a kosárlabdasport első embere Szalay Ferenc, Szolnok fideszes polgármestere, míg a teniszezők élén a Fidesz országgyűlési képviselője, dr. Szűcs Lajos áll.

2013 augusztusában Nátrán Roland lett az asztaliteniszezők elnöke, aki 2010 és 2014 között az NGM pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára volt, majd a Magyar Export-Import Bank Zrt. és a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. vezérigazgatója. A triatlonosoknál korábban Szekeres Imre MSZP-s honvédelmi miniszter tevékenykedett, most Orbán Viktor fogorvosa, Bátorfi Béla az elnök. A jégkorongozóknál 2010 és 2015 között Németh Miklós, a Simicska-féle Közgép Zrt. elnök-vezérigazgatója volt az elnök, immáron viszont Such György, az Országgyűlés Hivatalának főigazgatója. Csampa Zsolt fideszes országgyűlési képviselő pedig Deutsch Tamással szemben nyerte el a vívók elnöki székét. Továbbá a Fidesz-holdudvarához tartozik Csányi Sándor, a labdarúgók elnöke és Varga Mihály, a KÉSZ Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója is, aki a szörf szövetséget irányítja.

Kálomista Gábor producer, kormányközeli polihisztor a síszövetség elnöke volt, egészen május 29-éig, amikor a szövetség tisztújító közgyűlésén elmondta az előző évről szóló beszámolóját, majd beszéde végén bejelentette, hogy hat év után távozni kíván posztjáról. Ezután felállt és nagy lendülettel elhagyta a termet. A hírek szerint Kálomista azért távozott, mert egy klubvezető megpiszkálta a szervezet pénzügyeit, hasonlóképp, mint Tóth István, a szentendrei úszóegyesület elnöke tette a saját sportágában.

Ugyanakkor abból, hogy valamely sportszövetséget politikus vezet, nem feltétlenül következik siker. Jó példa erre a korábban a fideszes Borkai Zsolt által vezetett Magyar Olimpiai Bizottság.

Üdítő kivételek
Erdei Zsolt szerepvállalása az ökölvívó szövetségben jelzi, hogy politikai hátszél nélkül is lehet egy szövetséget irányítani. A bokszoló mellett érdemes még kiemelni Schmidt Gábort, aki kajak-kenu edzőből lépett elő, míg dr. Magyar Zoltán, olimpia bajnok tornász sportmúltjának is köszönhetően érdemelte ki tisztségét.

Korom Milán

Lájkoljon minket a Facebook-on is!