Előző
Következő
új cikk

Külföld

Hárított Trump minisztere

Népszava|2017. jún 15. 05:36
[A+ A-]

Jeff Sessions FOTÓ: GETTY IMAGES/ALEX WONG

Jeff Sessions amerikai igazságügyi miniszter a szenátus hírszerzési bizottsága előtti meghallgatáson felháborodottan visszautasította, hogy őt és a Trump-kampányt azzal gyanúsítják: összejátszottak Oroszországgal a tavalyi elnökválasztás befolyásolása érdekében.

A volt alabamai szenátor tagadta, amit a menesztett FBI-igazgató, James Comey feltárt, hogy volt egy harmadik, eltitkolt találkozója az orosz nagykövettel a kampány idején a washingtoni Mayflower hotelben. Meglepően csekély érdeklődést mutatott a tárcavezető az orosz hackertámadások iránt, azt állította, soha nem kapott, nem is kért ezekről tájékoztatást, állítólag azért, mert kinevezését követően elzárkózott e témától, az esetleges összeférhetetlenség miatt.

A tárcavezető számos kérdésre nem válaszolt, mondván, történelmi szokásjog, hogy a miniszterek az elnökkel folytatott bizalmas beszélgetésekről nem adnak tájékoztatást „akármilyen” bizottság előtt. Demokrata szenátorok obstrukcióval vádolták, ugyanis hallgatásra – elnöki privilégiumával élve – csak Trump kötelezhette volna, ő pedig nem tette. Elképzelhető, hogy bírósági úton kényszerítik ki, válaszoljon azokra a kérdésekre, amelyeket elhárított. Kamala Harris demokrata szenátor, volt kaliforniai főügyész kemény kérdései közepette elveszítette a türelmét. „Ez így túl gyors nekem, ideges leszek” – mondta. A republikánus honatyák Sessions védelmére keltek az afrikai-amerikai szenátornő, a demokraták jövendő reménysége ellenében.

Perlik az elnököt

Majd 200 demokrata honatya, 30 szenátor és 166 képviselő pert indít Donald Trump ellen, mivel üzleti érdekeltségei, hoteljei révén jelentős összegeket kasszíroz külföldi kormányzatoktól. Az amerikai elnök ezzel feltehetőleg alkotmánysértést követ el. Trumpot hétfőn perelte be ugyanezen okból Maryland állam és a főváros, Washington DC. A Fehér Ház tagadja a vádat.

Támadás kongresszusi honatyák ellen
Rálőttek az amerikai kongresszus több republikánus honatyájára, akik egy jótékonysági baseballmeccs előtt tréningeztek Virginiában. A képviselőház harmadik legmagasabb rangú tagja, a louisianai Steve Scalise súlyosan megsebesült, a csípőjén találták el, de megoperálták, s állapota stabil. A tréningezők között volt Rand Paul, Kentucky állam szenátora is.
A nagyobb tragédiát a capitoliumi rendőrség két tagja akadályozta meg. Bár megsérültek, sikerült ártalmatlanná tenniük a lövöldözőt. Két kongresszusi munkatárs is megsebesült.
Egy 66 éves illinois-i férfi, James T. Hodgkinson volt a támadó, a kórházban belehalt sérüléseibe. A CNN jelentése szerint szándékos támadásról volt szó. Donald Trump, akinek tegnap volt a születésnapja, tévényilatkozatban ítélte el az erőszakcselekményt.

E. É.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!