Előző
Következő
új cikk

Külföld

Brit kormányalakítás - Érik, de csúszik a megállapodás

Népszava|2017. jún 15. 05:33
[A+ A-]

May tudja: lavina indulhat el FOTÓ: GETTY IMAGES/JACK TAYLOR

Kevés a konkrétum, annál több a bizonytalanság a Konzervatív Párt és az északír Demokratikus Unionista Párt (DUP) „bizalmi és támogatási” paktuma körül.

A keddi, biztató Downing Street-i megbeszélések után úgy tűnt, akár már szerdán, legkésőbb csütörtökön aláírhatják a Theresa May-t a Downing Street 10.-ben tartó megállapodás végére. A BBC információi szerint azonban a DUP „nem tartotta volna helyesnek”, ha a nyugat-londoni tűzvész közepette jelentik be a tárgyalások sikeres lezárását.

Ha a Konzervatív Párt 318 képviselőjének és a tíz északír lojalistának az együttműködése valóban késik, csúszhat a Brexit-tárgyalások kezdete, s a június 19-re kitűzött királynői programbeszédet is el kell halasztani. A The Times napilap úgy tudja, a híresen kötelességtudó II. Erzsébet biztosan szakít majd rá időt jövő heti elfoglaltságai között, de „nem lesz boldog”, ha a számára egyik legbecsesebb eseményről – a brit nyári szezon fénypontjáról –, a Royal Ascot királyi lóverseny valamelyik futamáról hiányoznia kell.

Ahogy Dickie Arbiter, a Buckingham-palota korábbi sajtófőnöke fogalmazott: „Valljuk be, a Downing Street ugráltatja Őfelségét”.

Afelől is inkább csak találgatások folynak, hogy milyen engedményeket kell tennie a Konzervatív Pártnak a DUP külső, kabinetpozíciókkal nem járó segítségéért. Az öt évre szóló együttműködés ára legalábbis kezdetben inkább gazdasági jellegű lesz, a DUP elvárhatja például, hogy emeljék az infrastrukturális kiadásokat, illetve, hogy csökkentsenek egyes adókat Ulsterban. Ami a brit kormány előtt tornyosuló legnagyobb kihívást, a Brexit-tárgyalásokat illeti, a DUP fő prioritása az, hogy továbbra is zavartalan legyen a forgalom az északír-ír határon.

Theresa May csütörtökön a második legnagyobb északír erő – a Westminsterben elvileg hét képviselővel rendelkező, de törvényhozói jogával a királyi eskütétel elutasítása miatt nem élő – Sinn Féin belfasti parlamenti vezetőjével, Michelle O’Neill-lel folytat tárgyalást. A nacionalisták, akik egy nappal később az új ír kormányfővel, Leo Varadkarral találkoznak, Londonban és Dublinban egyaránt kifejthetik aggodalmukat, hogy a DUP westminsteri szerepvállalása ellentétben áll az északír békefolyamatot szabályozó ún. nagypénteki egyezménnyel.

Brexit-ügyben egyébként megszólalt David Cameron volt kormányfő is. A Financial Times jelentése szerint egy lengyelországi konferencián kifejtette: a toryk „kiábrándító” választási eredménye fokozott nyomást gyakorolhat Theresa Mayre, hogy a kilépési tárgyalásokon „békülékenyebb” álláspontot képviseljen.

R. Hahn Veronika, London

Lájkoljon minket a Facebook-on is!