Előző
Következő
új cikk

Sport

Az új trénerrel más játékra vált a Honvéd - Interjú

Népszava|2017. jún 15. 05:52
[A+ A-]

Erik van der Meer szerint a siker érezhetően doppingolja a Honvéd játékosait FOTÓ: TÓTH GERGŐ

Döntése meghozatala előtt nem egyeztetett magyar élvonalbeli tapasztalattal rendelkező honfitársaival Eric van der Meer, aki szerint, ha együtt marad a kispesti keret, a címvédés sem elérhetetlen.

– Hogy érzi magát Budapesten?

– Minden rendben van, jól érzem magam. A város gyönyörű, kedvesek az emberek, s ami a legfontosabb: remek csapatot vettem át.

– Hétfőn tartotta az első edzését Kispesten, alig két héttel az előző bajnokság befejezése után. Nem érzi fáradtnak a játékosokat?

– Ha jó eredményt érsz el, nem vagy fáradt – ezt érzem a labdarúgókon is. Nagyon hajtanak a srácok, érezhetően hatalmas energiát adott nekik a bajnoki cím, ám oda kell figyelni, hogy ne hajtsuk túl őket.

– Mielőtt elfogadta a Honvéd ajánlatát, egyeztetett olyan holland kollégákkal, akik korábban Magyarországon dolgoztak?

– A Magyar Futball Akadémia (a kispestiek utánpótlásbázisa – a szerk.) korábbi szakmai igazgatójával, Jasper de Muijnck-el beszéltem, másokkal nem. Felmértem a helyzetet, s összességében pozitív volt, amit láttam.

– A családja vagy a barátai nem féltik? Bajnokcsapatot vesz át egy olyan országban, amelynek a válogatottja szégyenszemre kikapott Andorrától.

– A családom mindig támogat abban, amit csinálok, most sem kételkedtek bennem. Megjegyzem: a világbajnoki-selejtezőkön Hollandia sem úgy áll, ahogyan a szurkolók elvárnák, úgyhogy a két válogatott helyzete lényegében azonos.

– Ön is a gólkirályt, Eppel Mártont emelte ki csapata erősségeként, aki a magyar válogatott legutóbbi mérkőzésein gólképtelen maradt. Hogy látta a játékát?

– Figyelemmel követtem a csapat meccseit, Andorra ellen valóban nem játszottak jól a magyarok. Szerintem Eppel azért nem tudott hozzátenni a válogatott játékához, mert nem kapott jó labdákat, vagy ha kapott is, sokszor nem a jó lábára. Ha szabad ilyet mondanom, annyi pozitívuma van a válogatottjuk gyengélkedésének, hogy így Eppel nem tudta nemzetközi szinten is megvillantani a tudását, így talán kevesebb az esély arra, hogy a nyáron elviszik őt a Honvédból.

– Néhány nap után hogy érzi, a jelenlegi Honvéd képes lehet arra, hogy megvédje a címét, vagy ehhez új labdarúgókra is szükségük lehet?

– Ha együtt marad a keret, ismét nagy eséllyel a bajnoki címért küzdhetünk, viszont ha bárkit is eladunk, minden attól függ, hogy a helyére tudunk-e hasonló kvalitású játékot igazolni.

– A lehetséges riválisok felmérésével hogy áll, mennyire ismeri az NB I csapatait?

– Természetesen megnéztem a meghatározó csapatokat, de azzal számolnunk kell, hogy a rajtig a keretek változni fognak. A Videotonnak a legutóbbi szezonhoz képest új edzője van, hogy mást ne mondjak, azt viszont megígérhetem: én mindig a lehető legjobban felkészítem majd a csapatomat.

– Eltökéltnek tűnik – akár már a hétvégén kezdődhet a bajnokság?

– Azért még időre van szükségem, hiszen más játékot szeretnék játszatni a Honvéddal, mint amit az elődöm, Marco Rossi favorizált. Ezen a héten még az erőnléti felkészítésre fókuszálunk, a jövő héten viszont már a taktikai edzéseken és a mozgáson lesz a hangsúly.

Egy kör a realitás a BL-ben
A Honvéd tulajdonosa, George F. Hemingway érdeklődésünkre azt közölte, hogy csapatával szemben egy forduló teljesítése lehet reális elvárás a Bajnokok Ligája selejtezőjében, bár reméli, hogy többet mennek majd. A volt vezetőedző, Marco Rossi nyilatkozatára reagálva elmondta: egy szabad országban mindenkinek meglehet a véleménye, „mindegy, mekkora baromság.”
Amikor arról kérdeztük, hogy Rossi mégis miért mondhatta, hogy a Honvéd az új évadban nem tudja folytatni sikersorozatát, azt mondta: „Talán mert nem boldog, hogy már nem itt van.”Hatos Szabolcs

Lájkoljon minket a Facebook-on is!