Előző
Következő
új cikk

Belföld

Ismét szégyenpadon Orbán

Népszava|2017. jún 15. 05:03
[A+ A-]

NEM BARÁTOK - Martin Schulz megüzente Orbán Viktornak: nem elfogadható a magyar kormány hozzáállása a menekültpolitikai szolidaritáshoz

Nem pártpolitikai kérdés Németországban, támogatják-e az Európai Bizottságot abban, hogy érvényesítse az uniós jogot a menekültpolitika kérdésében (is). Hasonló a helyzet a civiltörvény esetében azt sem lehet lenyomni a civilizált világ torkánt.

A kormány a leghatározottabban visszautasítja Martin Schulz nyilatkozatát, mivel a német szociáldemokraták kancellárjelöltje "megpróbálja belekeverni Magyarországot a német belpolitikai kampányba", egyértelműen "politikai haszonszerzésre próbálja felhasználni" Magyarországnak az övétől eltérő felfogását a migráció kérdéséről – mondta Kovács Zoltán.

A kormányszóvivő arra reagált, hogy Martin Schulz a Politico című brüsszeli hírportál által kedden szemlézett beszédében azt mondta: ha ő lesz a kancellár, mindent meg fog tenni azért, hogy akik nem veszik ki a részüket a menekültek befogadásából, azok ne részesüljenek az európai uniós támogatásokból.

Elbukott a lex Simicska
Nem szavazta meg az Országgyűlés a plakátokat betiltó törvénymódosítást. A javaslatot csak a Fidesz és a KDNP frakciója támogatta, de hiába sorakoztatták fel mind a 131 képviselőjüket, a jelenlevők kétharmadához még hiányzott egy szavazat. A szavazás előtt az ellenzéki frakciók és a független képviselők azt ígérték, hogy nem hozzák össze a kétharmadot a Fidesznek. Végül csak a DK-s Oláh Lajos hiányzott a szavazásról, aki szerda reggel kórházba került. Ezután Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezető szavaiból kiderült, nem nyugszanak bele, a kormányoldal ősszel újra próbálkozik majd a közterületi hirdetések és a politikai kampányok szabályainak módosításával.

A Politico szerint Schulz a magyar miniszterelnökre, Orbán Viktorra és társaira utalva úgy fogalmazott, ha az agrárpolitikáról és a támogatásokról van szó, azt mondják, "igen, köszönjük", de ha a menekültpolitikai szolidaritásról, úgy reagálnak, "köszönjük, nem", és ez nem elfogadható. Kovács ezután állt elő azzal: azt tanácsolják Martin Schulznak, hogy mivel az elmúlt négy hónapban három választást veszített, koncentráljon a saját belpolitikai problémáira, és Magyarországot hagyja ki a német választási kampányból. Szerinte "egymáshoz semmi köze" az illegális migrációval kapcsolatos magyar álláspontnak és a kohéziós alapoknak, tehát az európai uniós fejlesztési forrásoknak, sőt, ezek összekapcsolása "politikai zsarolás", aminek Magyarország nem fog engedni.

Kovács hozzátette: Magyarország fenntartja álláspontját az illegális migrációról, hiszen nem menekültválságról van szó, hanem kontinentális migrációs válságról, amelyben "tíz- és százezrek, sőt milliók" törekszenek Európába, visszaélve azzal a felfogással, amelyet Martin Schulz megnyilatkozása is képvisel. A kormányszóvivő azt is mondta: az uniós menekültügyi kvótát már második éve próbálják a szolidaritás mértékegységeként használni Európában. Szerinte azonban ez hamis mértékegység. Közben viszont az Európai Bizottság már kötelezettségszegési eljárást indított több tagállam, köztük hazánk ellen, amiért továbbra sem vagyunk hajlandóak végrehajtani a közös európai döntést, azaz ideiglenesen befogadni 1300 menekültet. Ráadásul miközben a szóvivő Schulzot vádolta Magyarország német kampányba keverésével, addig a német kormány helyettes szóvivője kijelentette: a német kabinet támogatja az Európai Bizottságot a menekültek európai uniós tagországok közötti elosztásában. Ulrike Demmer úgy fogalmazott: a német kormány kiáll a közös döntés mellett, és támogatja a Bizottság a követelését, hogy valamennyi tagállam teljesítse kötelezettségét. Angela Merkel kancellár számos alkalommal leszögezte, hogy a menekültkérdés összeurópai kihívás, amelyhez összeurópai megoldás szükséges – emlékeztetett.

Figyelik a civilügyet
Nemcsak a berlini kormány és az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége, hanem az Európai Bizottság is ismét hangot adott aggályainak a kedden elfogadott civiltörvény ügyében. A Bizottság is szoros figyelemmel kíséri a nem kormányzati szervezetek nyilvántartásba vételéről szóló törvényt, amelyet a magyar Országgyűlés kedden jóváhagyott – nyilatkozta lapunknak Tim McPhie, a testület szóvivője. A brüsszeli ellenőrző testület a Velencei Bizottsággal szoros együttműködésben tanulmányozza a jogszabályt, különös figyelmet fordítva arra, hogy összeegyeztethető-e az EU belső piaci szabályaival és az EU Alapjogi Chartájával. A Bizottság már korábban megfogalmazta a törvénytervezettel kapcsolatos aggályait, és most megvizsgálja, hogy a törvényhozók figyelembe vették-e a jogi szempontjait.
H.K. BrüsszelLájkoljon minket a Facebook-on is!