Előző
Következő
új cikk

Belföld

Nemzetközi össztűz Orbánra

Népszava|2017. jún 15. 05:08
[A+ A-]

Minden korábbinál súlyosabb aggályoknak adott hangot a nemzetközi politikai közvélemény - Washingtontól Berlinig - a kormányoldal által kedden megszavazott civil törvény ügyében.

 A német külügyi tárca szóvivője egyenesen úgy fogalmazott: az érintettekkel folytatott konzultáció nélkül elfogadott jogszabállyal Magyarország olyan államok közé kerül, mint Oroszország, Kína vagy Izrael, ahol a civil szervezetek munkájának külföldi finanszírozása ellenséges gyakorlatnak számít. A német kormány kritikus párbeszédet folytat a magyar kormánnyal a jogszabályról, és nyomon követi a tárgyalás következményeit.

Közleményt adott ki az ügyről az amerikai követség is. Azt írták, az Egyesült Államokat nyugtalanítja, hogy a magyar parlament elfogadott egy olyan törvényt, ami stigmatizálja a helyi civil szervezeteket, és tompító hatása lesz a magyar állampolgárok azon képességére, hogy megszervezzék magukat, és hogy demokratikus keretek között fogalmazhassák meg aggályaikat a kormányzattal szemben. Ha hatályba lép, a törvény visszalépést fog jelenteni a gyülekezési és szólásszabadságnak a NATO-ban, az EU-ban és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetben (OSCE) megtestesült alapelveiből, és a két ország közös vállalásától, amely a civil társadalom támogatására vonatkozott. Ráadásul az az állítás, hogy a magyar törvény amerikai mintára, a Foreign Agents Registration Act (FARA) alapján született volna, a követség szerint egyszerűen nem igaz.

Az Orbán-kormány nemcsak a civilek, hanem a menekültpolitika ügyében is ismét nemzetközi figyelmet vont magára.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!