Előző
Következő
új cikk

Belföld

Lamperth Mónikára támadt a Fidesz a XV. kerületben

Népszava|2017. jún 15. 08:06
[A+ A-]

Lázár János a képen kitünteti köztisztviselői munkájáért Lamperth Mónikát Fotó: XV Média

Noha néhány éve Lázár János még kitüntette köztisztviselői munkájáért Lamperth Mónikát, ma már a XV. kerületi Fidesz nem száll le a jegyzőről, lemondásra szólították fel. Hajdu László polgármester kiáll mellette, szerinte a kormányoldalt csak az zavarja, hogy a kerületben betartják a törvényeket.

„A kerület lakosainak nem kóborló elefánttól kell tartani, hanem bukott minisztertől, aki most már bukott jegyző is”. Pintér Gábor XV. kerületi fideszes alpolgármester a képviselő-testület szerdai ülésén állt elő a párhuzammal Lamperth Mónika tevékenysége és a múlt vasárnap Újpalotán megitatott, nagy testű cirkuszi állat "fenyegetése" között. A különös összefüggést egy kerékpárút projekt vitája során osztotta meg a testületi ülésen résztvevőkkel.

Ez kiszólás ugyanakkor már csak a folytatása volt a kerületi jegyző elleni támadássorozatnak, amit múlt héten indított a kormánypárti frakció. Egy héttel korábban Pintér és a vele együtt kivonuló fideszes képviselők határozatképtelenné tették ugyanis a testületet. A filmszakadás a sportkoncepció vitája során következett be: a kormánypártiak nem fogadták el, hogy azt annak az Elbert Gábornak a cége készítette, aki a Lamperth belügyminisztersége idején sportügyekért felelős államtitkár volt. Meglátásuk szerint a koncepció magánérdeket szolgál, ezért leszavazták és elhagyták az üléstermet. Aznap Lamperth valamennyi előterjesztését leszavazták. Köztük azt is, amelyik a törvényes állapot helyreállítását célozta.

Mint ismert: 2014. októberben a DK-s Hajdu Lászlót választották polgármesternek, a testületbe viszont a Fidesz küldte a legtöbb képviselőt, tízet. A kormánypártiak obstrukciója miatt két hónapon át nem sikerült működőképessé tenni a kerületet, mígnem decemberben Hajdu megállapodott a kormánypártokkal. A megegyezés szerint a Fidesz két alpolgármestert, az ellenzék egyet adott, a Fidesz határozhatta meg az önkormányzati cégek menedzsmentjét és a felügyelő bizottságokban is többséget kaptak. Hajdutól számos jogkört elvontak, köztük az intézményvezetők kinevezésére vonatkozót, a korábban polgármesteri hatáskörbe tartozott döntéseket pedig a fideszes többségű bizottságokra ruházták.

Bár az alku részeként jegyzővé kinevezett volt szocialista politikust nehezen nyelte le a Fidesz, a status quót eddig nem akarta borítani. Hagyták Lamperthet dolgozni. Előfordult, hogy a Hajduhoz tartozó ellenzéki koalíció nem szavazott meg fideszes előterjesztéseket, de ezek az esetek kisebbségben maradtak. Most Lamperth leváltásáért indult a kormánypárti offenzíva. Az ok vélhetően épp a kerületi döntéshozatalat érintő, jjogsértő állapopt, hiszen a kormányhivatal a közelmúltban felhívta a jegyző figyelmét, hogy a mai törvénytelen állapot, a polgármesternek vissza kell kapnia jogköreit.

Miután pedig Lamperth a felszólításnak eleget téve a jogsértés helyreállítására tett javaslatot, a fideszes alpolgármester azt mondta, Lamperth szakmailag alkalmatlan, erkölcsileg méltatlan állására. Ezt a kijelentését most szerdán is megismételte, összefüggésbe hozva azzal, hogy a képviselő-testület múlt héten leszavazta a jegyző beszámolóját is a polgármesteri hivatal működéséről. Pintér szerint nem maradt más választása Lamperthnek, mint lemondani. Egy közeli példára is hivatkozott: bár Bernd Storck az Andorra elleni vb-selejtező vereség után nem mondott le, de Lamperthnek meg kell tennie. Hogy mindezt hogy értette, kérdéses, ám hogy a jegyző eltávolítása a Fidesz célja, az már biztos.

Hajdu László lapunknak azt mondta, bizalma töretlen Lamperthben. A Fidesz támadását a polgármester annak tudja be, hogy ebben a kerületben szembesülniük kellett azzal, nem tehetnek meg mindent. A jegyző itt el fogja végezni a munkáját, nem huny szemet a felett, hogy valaki jogtalan gazdasági előnyhöz jusson: fel fel fogja tárni a törvénysértéseket.

A feltárás már folyamatban is van, a jegyző ellenőrzést rendelt a kerületi közbeszerzéseit intéző Gazdasági Működtetési Központnál. A szerdai testületi ülésén Lamperth kérdésre válaszolva elmondta, több óvoda és bölcsőde felújítására kiírt közbeszerzésnél a közigazgatási főosztály vezetője súlyos aggodalmakat fogalmazott meg. Ezt jelezte a polgármesternek, aki megbízta az ellenőrzés lefolytatásával.

A szerdai ülésen jelen volt Gy. Németh Erzsébet, aki a fővárosban Hajdu Lászlóval együtt képviseli a DK-t. Az ellenzéki politikus a Népszavának azt mondta, Pintér alpolgármester Lamperth sértegetésével méltó tanítványa lett Tarlós István főpolgármesternek.

Kérdéses lemondás
A kormánypárti offenzívát vezető Pintér Gábor a múlt heti testületi ülést azzal hagyta el, hogy kijelentette, nem vesz részt a továbbiakban a képviselő-testület munkájában. Király Csaba (Rászorultakat Támogatók Egyesülete) ellenzéki képviselő ezért a folytatólagos testületi ülés kezdetén meglepődve kérdezte, a fideszes alpolgármester miért van jelen képviselőként. Lamperth erre azt válaszolta, a szóbeli bejelentéssel nem lehet mit kezdeni, hivatalos lemondásra van szükség. Megkérdeztük Pintért, aki határozottan állította, nem mondott le, marad a képviselő-testület tagja. A kijelentésük csak a múlt szerdai testületi ülésre vonatkozott, csak annak a munkájában nem akartak tovább részt venni. Ezt a testületi ülés folyamán több alpolgármesteri hozzászólásával kétséget nem hagyva igazolta.Zsidai Péter

Lájkoljon minket a Facebook-on is!