Előző
Következő
új cikk

Belföld

Vakáció! - 40 ezer forint is lehet egy nyári tábor

MTI|2017. jún 15. 10:09, frissítve: 2017. jún 15. 11:04
[A+ A-]

MTI Fotók: Czeglédi Zsolt

Ma kicsöngetnek az iskolákban és kezdetét veszi a két és fél hónapos nyári szünet több mint 1, 2 millió általános iskolás és középiskolás számára. A diákok idén is számos tábor és programlehetőség közül választhatnak a szünidő tartalmas eltöltésére, és a diákmunkákat tekintve is széles a választék.

A táborfigyelő.hu adatai szerint Magyarországon évente mintegy kétszázezer gyerek táborozik, csaknem nyolcszáz tábor között lehet válogatni. A szünidő első heteiben még sok iskola biztosít valamilyen tábort, de ezek már önköltségesek, étkezéssel átlagosan napi 8000 forintba kerülnek.  Az önkormányzatok és a helyi sportklubok is várják a gyermekeket, náluk hetente 30 ezer forintot kell fizetni. Kicsit drágábbak a tematikus művészeti táborok, ahol az eszközhasználat miatt nőnek a kiadások. 

Jóval költségesebbek az "ottalvós" tematikus táborok, amelyek közül a legnépszerűbbek a sport-, a nomád és a különböző szerepjátszó témák köré épülnek. Az szállások minősége befolyásolja az árakat, de mindenképpen 40 ezer forint feletti összeggel kell számolni hetenként és gyermekenként. A szervezők gyakran biztosítanak testvérkedvezményt, ezek mértéke maximum 10-15 százalék. 

 

Nyáron a diákok az iskolaszövetkezetek tájékoztatása szerint dolgozhatnak többek közt pénztáros, árufeltöltő, fürdősegéd, úszómester, hostess, rendezvényi kisegítő munkakörben, emellett várják őket nyelvtudást igénylő munkákra. A felsőoktatásban tanulók informatikai, mérnöki területeken is el tudnak elhelyezkedni, teljes és részmunkaidőben egyaránt. 

Az Y Generáció Iskolaszövetkezet jellemzően budapesti vállalatokkal áll kapcsolatban, tavaly a nyári szezonban nagyjából kétezer munkavállalóval működött együtt. Tájékoztatásuk szerint a diákok a nyári szünet alatt részmunkaidőben, 4 vagy 6 órás, és teljes,  8 órás munkaidőben is állást vállalhatnak. A diákok órabére a betöltött álláshoz szükséges szaktudást figyelembe véve bruttó 733 és 2900 forint között mozog. Az iskolaszövetkezetnél a legtöbb pozícióhoz kapcsolódó órabér nagyjából bruttó 1000-1100 forint körüli - tették hozzá. 

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) idén is meghirdeti a nyári diákmunkaprogramot 2,3 milliárd forintos támogatási összeggel, ebben a 16-25 éves diákok a területi, települési önkormányzatoknál vagy önkormányzati fenntartású intézményeknél kaphatnak munkalehetőséget - közölte a tárca. A programban azok a nappali tagozatos diákok vehetnek részt, akik annak indulásakor, július 1-jén már betöltötték a 16. életévüket, befejezésekor, augusztus 31-én pedig még nem múltak el 25 évesek.

Az idén rendelkezésre álló összegből nagyjából 25-30 ezer diáknak tudnak munkát biztosítani a nyári időszakban. A program emellett lehetőséget kínál a diákok kötelező szakmai gyakorlatának teljesítésére is.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!