Előző
Következő
új cikk

Belföld

A mi lelkiismeretünk tiszta! - Örvendünk Lázár közlésének

Népszava|2017. jún 15. 14:20
[A+ A-]

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Lázár János a Kormányinfót azzal indította, hogy igen, beszéltek a kormányülésen a Magyarországot érő kötelezettségszegési eljárásról sőt, ez volt az egyik legfőbb téma. Különös bukéja is volt a szám szerint 92. infónak, ugyanis sem az állami televíziócsatornákon, de még a kormany.hu-n sem volt látható,  az M1 hírcsatorna, míg Lázár már javában tájékoztatott,  Ahmed H. másodfokú tárgyalását közvetítette.

A helyzet komolysága ellenére a Miniszterelnökséget vezető miniszter könnyed hangon emlékeztetett arra, hogy korábban a fizikai és a jogi határzár miatt indult eljárás hazánk ellen. Lázár János a történteket minősítve - főnökéhez, Orbán Viktorhoz képest kétségkívül szelíden és elegánsan brüsszelezett egyet, mondván: az Európai Bizottság megszervezné és nem megállítaná a bevándorlást. Szerinte ezeknek az eljárásoknak a célja a nyomásgyakorlás, hogy a magyar parlament megváltoztassa az álláspontját.

És:  Nem veszünk át "migránst", de a program egyébként is kudarc, mert lám Ausztria sem akar befogadni, és ez 98 ezer menekültből eddig mindössze 20 ezernek sikerült.

És:  Mi példát mutattunk az európai szolidaritásból azzal, hogy megállítottuk a bevándorlást, de az EU kettős mércét alkalmaz, büntetik Magyarországot, pedig mások sem hajtják végre az áttelepítést. Visszautasítjuk az Európai Bizottság eljárását. 

Mindezzel összefüggésben szóba kerültek a piszkos anyagiak is. A 2020 után várható uniós pénzügyi támogatásokról Lázár János azt mondta, készek felülvizsgálni az eddigi szabályokat, de zsarolásnak nem engednek.  Szerinte vannak akik revolvernek szánják az uniós pénzekkel való politikai nyomásgyakorlást, és ez a következő kampányidőszakban is jelen lesz

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondása szerint elkerülhetetlennek tartja a családi otthonteremtési kedvezmény, a csok rendszerének felülvizsgálatát,  meg kell fontolni, miért nem az állam bonyolítja a támogatást a bankok helyett. Legkésőbb szeptemberben újra foglalkozni kell a csokkal, összegezni kell a tapasztalatokat, mert egyrészt az otthonteremtést tervezők sok esetben bürokratikusnak, nehézkesnek tartják az igénylést, másrészt a bankok nem feltétlenül a csokot ajánlják az igénylőknek, hanem inkább a saját terméküket.

A minap elfogadott, és számtalan, - bel- és külföldről egyaránt érkező - erőteljes kifogást, aggodalmat kiváltó civiltörvény kapcsán a miniszternek mondössze annyi mondanivalója akadt, hogy a törvényt a hatálybalépést követően mindenkinek be kell tartania. Utalt ezzel több civil szervezet reakciójára, amely polgári engedetlenséget helyezett kilátásba a törvény kapcsán. Lázár János szerint minden szempontot figyelembe vettek, és az amerikai nagykövetség véleményét, aggályait tiszteletben tartják, űám a törvény hasznos, hiszen mindenki tudni fogja, hogy ki milyen pénzből működik.  

És: bizony bizony, nyomoznak a Mahir-nál. Ám hiába az újságírói érdeklődés, a NAV nem árulhat el részleteket az ügyről és annak állásáról - hárított a miniszter, aki intim információkat is megosztva, közölte: a lelkiismerete tiszta, sőt: "a mi lekiismeretünk tiszta" ( mármint a kormányé és a kormánypárté - a szerk.) és sajnálja, hogy a plakátügyben a parlament nem fogadta el a kormánypárt javaslatát. 

Az újságírók érdeklődtek arról a bizonyos makaói repülőútról is, ám hoppon, vagy inkább csak válasz nélkül maradtak, mert - mint a miniszter elmondta, bármennyire is tiszteli Demján Sándor és Habony Árpád tevékenységét, a történtek nem tartoznak az információs érdeklődési körébe. Arról nincs tudomása Lázár Jánosnak, hogy a repkedés közpénzből történt volna, azt azonban tudni vélte, hogy a szóban forgó két illető személy nem közfeladatot látott el.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!