Előző
Következő
új cikk

Belföld

Szavazz, és moss kezet!

Népszava|2017. jún 16. 05:09
[A+ A-]

Száz liternyi kézfertőtlenítőt ajándékozna Novák Hunor gyermekorvos egy kórháznak a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének (RESZASZ) közreműködésével július elsején, a Semmelweis napon.

Dr. Novák Hunor a betegfelvilágosítás érdekében tett társadalmi erőfeszítéseinek elismeréseként nemrég 200 ezer forintos pénzjutalmat kapott egy orvosszakmai zsűritől, amit teljes egészében felajánlott a ReSzaSz számára, a kórházi fertőzések elleni küzdelemre. Az összegből 100 liternyi alkoholos kézfertőtlenítőt vásárol a szervezet, és ad át adósságállománnyal küszködő kórházak közül annak, amelyik a legtöbb szavazatot kapja. Arra kérik az embereket, hogy adják le voksukat az alábbi intézmények valamelyikére.

A RESZASZ szerette volna elérni, hogy Semmelweis napra (2017. július 1.) minden kórház minden folyosóján elérhető legyen az alkoholos kézfertőtlenítő. Szándékukat közölték a döntéshozókkal és segítségüket is felajánlották. Mostani akciójukkal példát mutatnának, s egyben 100 liter alkoholos kézfertőtlenítőt is adnak egy arra rászoruló kórháznak. Makacsul vallják, hogy a kórházi fertőzések visszaszorításának az alapja a kézmosás. Ám Magyarországon, a hazai kórházakban még mindig jóval kevesebb alkoholos kézfertőtlenítő fogy a szükségesnél (6 liter/1000 betegnap; Svédországban ez például 40 liter/1000 betegnap).

A RESZASZ képviselői remélik, hogy belátható időn belül minden folyosó falán, minden betegágynál elérhető lesz az alkoholos kézfertőtlenítő. Mint azt közleményükben írják: a hozzátartozók, betegek kézhigiéniája is legalább annyira fontos mint az egészségügyben dolgozóké, ezért határozottan kérjük a lakosságot, hogy – amennyiben nem elérhető - mindig kérje az egészségügyi személyzettől az alkoholos kézfertőtlenítőt.

D.A.N.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!