Előző
Következő
új cikk

Belföld

LMP: a Fidesz továbbra is rejtegeti az ügynökaktákat

MTI|2017. jún 15. 15:43
[A+ A-]

Fotó: Tóth Gergő

Az LMP szerint a kormánypártok hét éve mindent megtesznek annak érdekében, hogy megakadályozzák az ügynökmúlt feltárását és a kommunizmus működtetőinek legalább szimbolikus elszámoltatását.

Szél Bernadett, a párt társelnöke az elmúlt rendszer titkosszolgálati tevékenységének feltárásáról és az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára létrehozásáról szóló törvénymódosítás szavazása előtt tartott sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy az LMP eddig 14 javaslatot nyújtott be az ügyben, de a Fidesz és a KDNP egyiket sem támogatta.

A politikus a Fidesz mostani indítványából hiányolta, hogy az adatokat nem teszi közérdekből nyilvánossá, nem rendelkezik a lusztrációról, ráadásul eközben tiltja, hogy a jogtalanul birtokolt iratokat fel lehessen használni a polgári perekben. Emlékeztetett arra, hogy az LMP eközben egy újabb saját javaslatot is készített, de az nem kapta meg a szükséges bizottsági támogatást, ezért a parlamenttől kérik majd annak tárgysorozatba vételét.

A párt másik társelnöke, Hadházy Ákos azt mondta, hogy amennyiben a fideszes képviselők, nem szavazzák meg a javaslatukat, akkor szégyelljék magukat. A Fidesz javaslata egyébként annyiban még ront is a helyzeten, hogy ezentúl csak az vádolhat ügynökmúlttal, aki azoknak legálisan jutott a birtokába. A törvény egyébként csak annyit tesz, hogy az iratok egy pici részét átviszi az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárába, de azokat csak a kormány által felkértek tanulmányozhatják.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!