Előző
Következő
új cikk

Sport

Meglepő döntés Storck sorsáról

Népszava|2017. jún 15. 16:57
[A+ A-]

Fotó: Szalmás Péter

Nem bukott bele a labdarúgó-válogatott andorrai kudarcába Bernd Storck. A szövetségi kapitányt tegnap erősítette meg pozíciójában az MLSZ.

Das Wunder von Bern – magyarul annyit tesz: a berni csoda. A németeknek a felemelkedés jelképe, a magyar futball számára viszont máig fájó emlék az 1954-es világbajnokság Svájcban elveszített döntője.

A Bernben alulmaradó Puskás Ferencék talán el sem hinnék, de Magyarországon mintegy hat évtizeddel később, egy néhány hónappal korábbi, Feröer-szigetekkel szembeni remi és az Andorra elleni bukás után is kitart a türelem, folytatódhat a „Bernd-i varázslat.” A 2015 őszén először átmeneti, majd az álomszerű Európa-bajnoki kvalifikációt követően sportigazgatói állása mellett „főállású” kapitányként dolgozó Stock 4, rúgott gól nélküli vereség után is megtarthatja tisztségeit. A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) elnökségének döntését több órányi tanakodás után Csányi Sándor, a szövetség első embere jelentette be.

„Nehéz döntés volt, amit nehezített, hogy két szempontot kellett figyelembe venni: a múltat, illetve azt, hogy mit várhatunk Storcktól a jövőben” – közölte Csányi. – A német a sportigazgatói és kapitányi pozícióját is megtarthatja – tette hozzá.

A kérdés eldöntésén volt idő gondolkodni, hiszen a pénteki, 1-0-s fiaskót követően egyszer, vasárnap nyilvánult meg a témában az MLSZ: akkor is csupán arról tájékoztattak, hogy heti ülésük előtt beszámolót várnak Storcktól. Végül – ha lehetséges – a szövetség kommunikációja talán még az Andorrában pályára lépők teljesítményét is alulmúlta. Előbb eltitkolták az egyébként zártkörű, 16 órára kiírt testületi ülés helyszínét, majd miután az újságírók rájöttek, hol tanácskozik az elnökség, este 9-ig várakoztatták őket.

A meghallgatásra a Csányi-féle OTP Bank Nádor utcai székházában került sor, ahova egy órát késve érkezett meg Storck. A német mosolyogva lépte át az épület ajtaját. A helyszínen várakozó tudósítóknak – köztük lapunk munkatársának – arról, hogy mikorra várható döntés, még nem beszélt Sipos Jenő, az MLSZ szóvivője, aki annyit mondott, hogy amint döntenek, az „eredményt” az állami sporttelevízióban jelenti be Csányi – így is tett, kevéssel 21 óra előtt.

Storck újabb esélyével egy az eddigiekben felemásan értékelhető, Eb-szerepléssel, ám időnként nehezen érthető döntésekkel tarkított korszak folytatódik a nemzeti együttes élén.

Jöhet a 22. mérkőzés
Bernd Storck 2015 szeptembere óta 21 mérkőzésen volt a magyar válogatott szövetségi kapitánya. Hat győzelem, hét döntetlen és nyolc vereség a mérlege – az eddigi sikerek közül vitán felül a legemlékezetesebb a Norvégia elleni két Eb-pótselejtezőn, illetve az osztrákokkal szemben a kontinenstornán aratott diadal.

Hatos Szabolcs

Lájkoljon minket a Facebook-on is!