Előző
Következő
új cikk

Külföld

Kómába esett diák - Észak-Koreában brutálisan megverhették

nepszava.hu|2017. jún 15. 18:16
[A+ A-]

Fotó: Han Myung-Gu/Getty Images

Brutálisan megverték fogvatartói Észak-Koreában a hét elején mentőrepülőgépen hazaszállított, kómában lévő amerikai diákot, Otto Warmbiert. Erről az egyetemista édesapja, Fred Warmbier sajtótájékoztatón számolt be csütörtökön. Az ohiói Cincinnatiban tartott sajtótájékoztatón az édesapa megrázó szavakkal írta le fia állapotát - informál az MTI. 

Fred Warmbier megtörten mondta el, hogy fia egy szervezett és biztonságosnak mondott utazással jutott Észak-Koreába. Letartóztatása után rövid ideig leveleztek vele, de aztán megszakadt a kapcsolat,  ekkor a szülők gyanút fogtak. Óvatosan viselkedtek, nem bírálták Phenjhant, nehogy a fiuknak bántódása essék, és felvették a kapcsolatot az amerikai külügyminisztériummal is. 

Az édesapa "terrorisztikus pária-államként" jellemezte Észak-Koreát, ahol - mint mondta - fiával brutálisan bántak. Kifejtette: sem ő, sem felesége nem hiszi el az észak-koreai hatóságok magyarázatát, miszerint 22 éves fia a ritka, de nagyon veszélyes, a légzési- és a mozgatóizmok bénulását okozó botulizmusban betegedett volna meg, és azt követően esett kómába, hogy altatót kapott. Még ha el is hinnénk magyarázatukat a botulizmusról és az altató okozta kómáról, akkor sem elfogadható, hogy titokban tartották az állapotát és megtagadták tőle a megfelelő orvosi kezelést - fogalmazott Fred Warmbier. Hozzátette: a fia "rossz állapotban van".

A sajtótájékoztatón - amelyet annak a középiskolának az épületében tartottak, ahová Otto Warmbier járt - megjelent a fiatalembert kezelő cincinnati kórház szóvivője, és közölte: Warmbier állapota stabil, de súlyos idegrendszeri károsodásokat szenvedett.  Otto Warmbier a virginiai egyetem hallgatója volt, amikor ellátogatott Észak-Koreába, ahol "államellenes cselekedetért" tartóztatták le. A fiatalember bűne az volt, hogy megpróbált eltenni egy propaganda-plakátot. Rövid tárgyalás után 2016. márciusában 15 évi börtönre, illetve kényszermunkára ítélték. Ekkor látták őt utoljára.

Az észak-koreai hatóságok - humanitárius megfontolásokra hivatozva - a héten bocsátották őt szabadon, s szerdán szállították őt vissza az Egyesült Államokba.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!