Előző
Következő
új cikk

Kultúra

Kertmozi a tetőn

Népszava|2017. jún 16. 05:46
[A+ A-]

FOTÓ: TÓTH GERGŐ

Minőségi filmek, szabad téri hangulat, kiváló kép- és hangminőség: mindez megtalálható Budapest belvárosában, a háztetőn.

Miközben siratjuk a kertmozikat, mert egyre kevesebb működik közülük, létrejött a nyári szabadtéri mozizásnak egy új fajtája. Budapesten, a Blaha Lujza téri Corvin Club tetőteraszán június elején elrajtolt a Budapest Rooftop Cinema ötödik évada. A nyári vetítéssorozatot évadnyitója, Richard Kelly 2001-ben bemutatott kultfilmje, a Donnie Darko mintegy hatszáz embert érdekelt a vetítés Facebook-oldala szerint, így a szervezők egyből betettek egy pót-időpontot is. Molnár Kata Orsolya, a szabadtéri mozisprogram sajtófőnöke lapunknak elmondta, hogy Európa egyik legnagyobb tetőmozija található az ikonikus épület tetején.

A szezonnyitó vetítéskezdés előtt két órával nyitották meg a Corvin Tetőt, amelynek utcai bejárata előtt két kígyózó, félkilométeres sor várakozott. Míg az online jegyvételi lehetőséggel élők befogadása gördülékenyen ment, addig a helyszíni jegyre várók közül sokan csalódottan távoztak. A mozizást idén egy Christie Digital DLP 2K projektor teszi a szabadtéri vetítésekhez képest tulajdonképpen tökéletes élménnyé. A helyszínen alkoholos italokat és rágcsálnivalót is lehet vásárolni.

Attila, a huszonnyolc éves mérnök-informatikus lapunknak arról mesélt, azért jár a zárt, légkondis mozik helyett inkább a Corvin tetőteraszára filmeket nézni, mert szinte otthon érezheti magát. Kinyújtóztathatja lábát, megihat egy hűvös sört. – Nem érzed azt, hogy be vagy zárva, mint egy moziterembe. A vetítés alatt kicsit lehet beszélni, cigizhetek és koktélt ihatok, miközben úgy nézek filmet, hogy a játékidő felénél beiktatott szünetben akár a csillagokat is bámulhatom az égen – lelkendezett lapunknak a közgazdásznak tanuló Ági. A Budapesti Gazdasági Egyetem hallgatója a baráti társaságával négy évvel ezelőtt már rendszeresen járt a Corvin Clubba bulizni, s egy ilyen alkalommal hallott először a tetőréri moziról. A harmincas Edina, aki a barátnőjével jár a vetítésekre, azért szereti az eseményt, mert itt nem kimondottan fősodorbeli filmeket, hanem olyan kultuszfilmeket nézhet, mint amilyen például Pedro Almodóvár Volver, vagy Jean-Pierre Jeunet Amélie csodálatos élete című alkotása. Ugyanakkor itt látta az Eredet című Christopher Nolan-filmet, amely nem csak kultfilmmé, hanem kasszasikerré is vált.

Az idei szezonban is lesznek hasonló művek: legközelebb Michel Gondry Oscar-díjas drámáját, az Egy makulátlan elme örök ragyogását vetítik. Hétfő esténként egy-egy klasszikusnak számító filmet mutatnak be. Magyarok a háztetőn címmel magyar, a Francia Intézettel közösen pedig francia produkciókat is műsorra tűznek. Az alkotásokat eredeti nyelven, felirattal vetítik.

Filmklasszikusok
Június 20-án A tizedes meg a többiek című filmet , június 27-én pedig a Mephisto című drámát vetítik. Az előbbi alkotásról Kurutz Márton filmtörténész, Szabó István a legjobb idegen nyelvű film kategóriában Oscar-díjat nyert művéről pedig Marx József esztéta beszél a vetítés megkezdése előtt.Mészáros Márton írása a Népszavának

Lájkoljon minket a Facebook-on is!