Előző
Következő
új cikk

Külföld

Borítékolható volt a katasztrófa

Népszava|2017. jún 16. 05:38
[A+ A-]

Tegnap még mindig oltották a kigyulladt toronyházat

Csütörtök délután a helyszínt korábban diszkréten, magánemberként felkereső Theresa May miniszterelnök bejelentette: teljes, átfogó és nyilvános vizsgálat indul a szerdára virradóra kigyulladt nyugat-londoni toronyház ügyében, hogy hasonló tragédia többé ne fordulhasson elő. Korábban Jeremy Corbyn, az ellenzék vezére a fedél nélkül maradt embereket befogadó St. Clements plébániatemplomban járt és ünnepélyesen megígérte: ,,Az igazságnak ki kell derülnie és ki is fog”.

A máris tizenhét halottat számláló - a rendőrség szerint az áldozatok száma emelkedni fog és még hetekig bizonytalan maradhat - tűzvész oltási munkái több mint egy nappal a lángok elharapózása után is folytak. A tűzoltók minden korábbi precedensnél keményebb körülmények között dolgoztak, az előttük tornyosuló kihívást leginkább a 9/11-es terrorista akció mentési munkálataival hasonlították össze.

A Metropolitan Police csütörtök délután már nem bízott abban, hogy túlélőket talál az 1974-ben épült 24 emeletes, teljesen kiégett felhőkarcolóban, ahová rendőrségi kutyákat küldött be, hogy átfésüljék a helyszínt és az embereknél gyorsabban azonosítsanak áldozatokat. A tévéállomásokon és a szociális hálón csütörtökön is folyamatosan hangzottak el az érintettek, szemtanúk, vagy hozzátartozóikat keresők szívszaggató történetei.

Egyre hangosabban keresi azonban a felháborodott közvélemény a felelősöket, akik nem vonták le két korábbi, Vauxhall, illetve Hammersmith kerületben bekövetkezett tűzeset tanulságait. A Grenfell Tower százhúsz lakásának csaknem hatszáz lakója többször figyelmeztette a tulajdonos-bérbeadó, egyben ingatlankezelő Kensington és Chelsea önkormányzatát a toronyházban kialakult veszélyre, ám panaszaik ,,süket fülekre találtak”. A külső burkolat gyulladásveszélye, a riasztók és önműködő tűzoltó készülékek hiánya ugyanúgy aggasztotta a panaszosokat, mint az egyetlen, szűk lépcsőház ténye. Az élet őket igazolta: valóban egy katasztrófa kellett ahhoz, hogy a kormány és az önkormányzatok komolyan kezdjék venni a toronyházakkal kapcsolatos biztonsági előírásokat.

R. Hahn Veronika London

Lájkoljon minket a Facebook-on is!