Előző
Következő
új cikk

Kultúra

Óceán szól a fülében

Népszava|2017. jún 16. 05:47
[A+ A-]

Ruhsdie regényében a Watergate-ügy sem az, aminek hisszük, Kennedyt pedig nem lőtték le, és közvetlen utódját sem Johnsonnak hívták.

Nem letehetetlen könyv Salman Rushdie Talpa alatt a föld című regénye. Nagyon is letehető, sőt, igényli, hogy ne egy huzamba faljuk fel kilencszáz oldalát.

A század elejének-közepének Indiájában a nap legforróbb óráiban áramszünet van, a légyrajoktól pedig néha nem lehet vezetni. A brit-indiai Rushdie ide helyezi hőseit, Ormuszt és Vínát, hogy innen jussanak el új kontinensekre, ahol önsorsrontóként megtapasztalnak csillogást és bukást. Ormusz Káma, a szerelemisten, már évtizedekkel a ’60-as évek előtt a fülében hallja az eljövendő nagy klasszikusok dallamait és szövegeit, majd idővel maga is rockbálvánnyá lesz. Víná Apszará egy modernkori bacchásnő, Patti Smith és Madonna vonásaival. Kettejük grand amour-ját gyermekkori barátjuk, Ráí meséli, aki maga is szerelmes Vínába.

Rushdie 1999-ben megjelent regénye, amelyet a Helikon a közelmúltban újra kiadott, a hindu hitvilág isteneit, a görög mitológiát, a történelmet és a zenét egyaránt kiemelten fontosnak tekinti. (A fordítás Greskovits Endre kiváló munkája, a kötet azon dalok felsorolásával bővült, amelyeknek címét vagy sorait a szerző belecsempészte a műbe.) Rushdie-nál a korszakos dalok (Armstrong, Dylan, Lennon, Simon and Garfunkel, Led Zeppelin művei) nem az eredeti szerzők számai. A Watergate-ügy sem az, aminek hisszük, Kennedyt pedig nem lőtték le, és közvetlen utódját sem Johnsonnak hívták. Csak abban lehetünk biztosak: Ormusz Orpheusz, Víná Eurüdiké, Ráí pedig a szerző megtestesítője a kulturális és történelmi utalásoktól rogyadozó kötetben.

Infó

Salman Rushdie: Talpa alatt a föld

Helikon Kiadó

Mészáros Márton

Lájkoljon minket a Facebook-on is!