Előző
Következő
új cikk

Sport

A politika nem lő gólt

Népszava|2017. jún 16. 05:51
[A+ A-]

24 év után lett bajnok a Budapest Honvéd csapata FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM

A labdarúgó NB I az olimpiai sportágak szövetségeinek többségéhez hasonlóan nem tudja függetleníteni magát a politikától, az elmúlt szezonban a klubok felénél nem a sportszakmai szempontok diktáltak.

A labdarúgócsapatokon kívül az olimpiai sportági szövetségek többségét politikusok vezetik, erről tegnapi számunkban írtunk részletesen.

A magyar futball első osztályában sem más a helyzet, csak az arányok mások, a tizenkét csapatosra csökkentett NB I-ben a klubok 50 százalékánál lehet olyan elnököket, tulajdonosokat találni, akiknek megkérdőjelezhetetlen a politikai függőségük.

A Haladás, a Honvéd, a Paks, az Újpest, a Vasas, illetve a kieső Gyirmót élén nem politikus áll. A kispestieknél George F. Hemingway, míg az újpestieknél Roderich Duchatelet magánvállalkozó a tulajdonos. A paksi, egyesületi tulajdonban lévő klubot Haraszti Zsolt és Balog Judit irányítja, míg a szombathelyi csapat Illés Béla -korábbi labdarúgó-, és társa, Halmai Gábor keze alatt működik, illetve közös vállalkozásuk, a Halmill Kft. tulajdonában van. A Vasast Vancsa Miklós és Jámbor János-, míg a Gyirmót csapatát Margitai Zoltán képviseli.

Az Újpest és Honvéd mérkőzésein visszatérő látogató volt Szijjártó Péter külügyminiszter, akit korábban már mindkét klubbal kapcsolatba hoztak, azonban eddig csak szurkolóként bukkant fel a csapatok meccsein.

Más a helyzet a mezőny másik felénél. Az ezüstérmes Videoton Garancsi István üzletember cégének tulajdonában van, aki jó barátja Orbán Viktor miniszterelnöknek, egyben az élvonalba visszajutott Puskás Akadémia alapítójának.

A Ferencvárosnál Kubatov Gábor fideszes pártigazgatóé az elnöki pozíció, míg Debrecenben a korábban Andy Vajnával - kaszinók kapcsán - együttműködő Szima Gáboré. A matyóföldieknél Tállai András, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnöke a Mezőkövesd első embere, míg az NB I-ből idén kieső MTK Budapestnél Deutsch Tamás politikus, a Fidesz egyik alapító tagja az első ember. A Diósgyőri VTK irányítója, Leisztinger Tamás, üzletember közeli és jó kapcsolatban volt az MSZP-vel, most azonban a Fidesz-szel ápol jó viszonyt.

Az év végi bajnoki tabellát elnézve vegyesek lettek a klubok helyezései politikusokat és magánvállalkozókat tekintve. Az biztos, a politikai jelenlét nem jelent automatikusan garanciát a sikerre. Nemcsak a pénz, a politikus sem rúg gólt, ha nincs mellette megfelelő tudás és szakmai alázat, akkor még az egyik legnagyobb múlttal rendelkező egylet is kieshet az erősnek semmiképpen sem nevezhető NB I-ből. Ráadásul a futballszurkolók többsége nem szereti, ha a sport keveredik a politikával. Amikor elemzők a bajnoki meccsek látogatottságának csökkenését vizsgálják, akkor az okok között muszáj megemlíteni a politika túlzott jelenlétét is.

Bajnoki sorrend

1. George F. Hemingway (magántulajdonos, Honvéd)

2. Garancsi István (Fidesz-közeli üzletember, Videoton)

3. Vancsa Miklós-Jámbor János (magánszemély, Vasas)

4. Kubatov Gábor (Fidesz pártigazgató, Ferencváros)

5. Haraszti Zsolt-Balog Judit (magánszemélyek, Paks)

6. Illés Béla-Halmai Gábor (magánszemélyek, Haladás)

7. Roderich Duchatelet (magántulajdonos, Újpest)

8. Szima Gábor (Fidesz-közeli személy, Debrecen)

9. Tállai András (NAV elnök, Fideszes politikus, Mezőkövesd)

10. Leisztinger Tamás (MSZP-, majd Fidesz-közeli üzletember, Diósgyőr)

11. Deutsch Tamás (Fideszes alapító tag, politikus, MTK)

12. Margitai Zoltán (magánszemély, Gyirmót)

Kovács Gyöngyike

Lájkoljon minket a Facebook-on is!